Zbavte se zářivkových trubic bez nákupu nových světel. Jsou místa, kde může staré svítidlo dobře posloužit s novou trubicí

 Ostatní 
12. listopadu 2021 18:42 / Petr Vlach
  6
📷
4 fotografie v galerii
Jsou místa, kde vám ještě staré svítidlo může dobře posloužit  Pixabay
Máte doma, ve firmě či jinde stará svítidla na zářivkové trubice? A přemýšlíte, jak je nahradit úspornějšími LED svítidly? Stávající techniku nemusíte měnit. Máme další informace.

Zatímco nahradit běžnou žárovku LED žárovkou není problém, ne každý ví, že nahradit zářivkové trubice je stejně snadné. Nemusíte tedy měnit celé svítidlo. Jen místo zářivky použijete trubici s LED svícením.

Výběr trubice

Většina prodejců nabízí trubice seřazené podle délky zářivky. Následně si potom můžete vybrat určitý příkon. Zajímavějším údajem může být ale světelný tok. Údaj je v lumenech, zkratka lm. Čím větší je číslo, tím více daná trubice svítí. Například levná trubice o délce 150 cm stojí zhruba 170 Kč. Její světelný tok je při spotřebě 22 W zhruba 2000 lm. Pokud ale investujete více peněz, můžete získat trubici, která bude mít při 15 W světelný tok 2400 lm. Ono více peněz ale znamená více než dvakrát tolik. Při výběru trubice si dejte pozor na barvu světla. Každý má jiné preference. Obvykle je na výběr teplá bílá, neutrální bílá a studená bílá.

Výměna se vyplatí

Výměna zářivkové trubice se vyplatí. Klasická zářivka sice stojí pouhých 40 Kč, ale má asi 2,5krát vyšší spotřebu. Navíc má výrazně nižší životnost, déle startuje a obsahuje jedovatou rtuť. Dojde-li k poškození někde v obytných prostorách, máte o zábavu postaráno. LED trubice má i delší záruku, okamžitý start a světlo působí klidným, neblikavým dojmem. Na rozdíl od klasických trubic můžete zvolit i teplejší odstín. Jen si dejte pozor, abyste nenamontovali novou trubici "vzhůru nohama". Pokud uvidíte na trubici tmavý proužek po celé délce, máte trubici špatně.

Je třeba nějakých úprav?

Úpravy nejsou prakticky zapotřebí. LED trubice se osazuje stejně jako zářivka. Jen je důležité dát napájecí stranu směrem ke startéru. A startér je třeba vyměnit za ten, který vám přijde s LED trubicí. Neobsahuje vlastně nic, jen propojku. LED trubice je také výbornou možností, jak vyřešit provoz zářivkového svítidla s vadnou tlumivkou. K provozu LED trubice ji nepotřebujete, takže stačí přepojit vše tak, aby napětí 230 V bylo přivedeno na vstup trubice. Zapojení zvládne zručnější osoba. Pokud si nejste jisti, pozvěte odborníka. V některých případech však bude lepší zvolit jako náhradu osvětlení pomocí LED pásků. Více o tom jsme psali zde.

Zdroj: Wikipedia.

Reklama
Nejčtenější články
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Celý svět zasáhla zpráva o rakovině princezny Kate. Její mladší bratr James zveřejnil dojemný vzkaz a...

Styl

Díky mimořádně vysokému množství hořčíku dokáží koupele v epsomské soli ulevit od depresí, bolesti a...

Tech

České zbrojovky jedou naplno, nyní získaly technologii systému automatického granátometu MK 47