Okapy můžete snadno vyčistit i krabicí od mléka

 Dům 
19. listopadu 2021 17:45 / Šárka Sokolská
  4
📷
4 fotografie v galerii
Zanedbané okapy mohou zapříčinit zatékání pod krovy Pixabay
S podzimem přichází jedna povinnost - odklízet spadané listí, a to nejenom na zahradě. Myslet byste také měli na okapy, které kvůli nánosům listí mohou přestat plnit svou funkci. Poradíme vám, jak to udělat co nejjednodušeji.

Okapy byste měli čistit dvakrát do roka. Poprvé na jaře a znovu poté na podzim. Díky tomu si zajistíte nejenom dostatek dešťové vody, ale také předejdete nepříjemnostem, jakými jsou zatékání do podkroví, poškození omítky nebo zničení okapů, což by pak mohlo nemile provětrat vaši peněženku. Čištění okapů není však zrovna bůh ví jak příjemná činnost. Jak si ji ulehčit? Stačí vám jedna vychytávka.

Nejprve kontrola

Ještě, než vylezete na žebřík, je potřeba okapy dobře zkontrolovat. Pokud je to možné, tak vyzkoušejte, v jakém stavu jsou jednotlivé klempířské prvky. Před zimou by se také měla zkontrolovat těsnost a pevnost jednotlivých spojů okapů. 

Stačí vám krabice  

Někdo možná nedá dopustit na lopatku nebo malou motyčku, jiný zase na ruku. Velmi účinnou vychytávkou je však karton od mléka. Stačí mu z jedné strany odstřihnout dno a díky tomu získáte poměrně velkou lopatku, která vám posbírá velké množství nepořádku. A to za zkoušku určitě stojí. Z krabice od mléka můžete vyrobit například i zahradní lampion. Návod, jak na to, jsme psali zde.

Nezapomeňte na očistu

Jakmile se vám podaří okapy očistit od největších nečistot, měl by na řadu přijít smetáček a hadr s vodou, kterým žlaby důkladně očistěte. Díky tomu můžete zjistit, zda není okap v některých místech poškozený nebo zkorodovaný.

Bezpečnost na prvním místě

V každém případě myslete především na bezpečnost. Máte-li vysoký dům, v žádném případě se do takové akce nepouštějte, ale zavolejte odbornou firmu. Nikdy se také nepouštějte do čištění ze střechy, nejenže je to nebezpečné, ale navíc hrozí poškození střešní krytiny.

Zdroj: express.co, bobvila.com.

Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Celý svět zasáhla zpráva o rakovině princezny Kate. Její mladší bratr James zveřejnil dojemný vzkaz a...

Styl

Umělá inteligence už vylepšuje i chuť piva nebo čokolády

Tech

Peugeot získal podeváté v historii ocenění za design, tentokrát s novým SUV fastbackem 3008