Žaluzie jsou skvělým pomocníkem proti slunci. Jinou péči vyžadují horizontální, jinou vertikální

 Dům 
10. dubna 2019 17:25 / Marie Popelková
  0
📷
4 fotografie v galerii
O žaluzie se musíte starat Depositphotos
Žaluzie běžně plní mnoho funkcí, jednak vás chrání proti slunečním paprskům, jednak vytváří soukromí. Mohou také izolovat okolní zvuky a zabraňovat pronikání nechtěného tepla do interiéru. I o žaluzie se ale musíte pravidelně starat.

Dennodenní užívání vystavuje žaluzie vysokému zatížení. Péči si tak opravdu zaslouží, protože jim to mimo jiné prodlouží životnost. Možná vám pomůže několik dobrých tipů, jak se o žaluzie starat, ať už máte žaluzie vertikální, nebo horizontální.

Žaluzie můžete ošetřovat libovolnými čisticími prostředky, které jsou ředitelné vodou. Určitě však nepoužívejte hrubé nástroje, jako jsou třeba drátěnky a podobně. K mechanickému šetření raději využijte šetrný hadr.

Péče o horizontální žaluzie

Očista horizontálních žaluzií v podstatě spočívá v občasném otření lamel žaluzie od prachu a drobných nečistot. Využít můžete šetrný hadr, ale nemusíte se bát ani vysavače se speciálním nástavcem.

Pokud potřebujete žaluzie vyčistit rychle, jednoduše je stačí přetočit do jedné polohy, očistit je a to stejné udělat i ve druhé poloze.

S pečlivějším čištěním vám pak pomohou speciální rukavice či kartáče, kterými myjete i několik lamel zároveň.

A pokud budete chtít mít žaluzie opravdu perfektně čisté, můžete vyzkoušet očistu pomocí ultrazvuku. Provádí ji specializované firmy. Žaluzie ponoří do vodní lázně a pomocí ultrazvuku v ní vytvoří miliony bublinek, které naruší strukturu špíny a mechanicky ji odloupnou. A to mnohem účinněji, než zvládnete vy sami. Musíte ale počítat s tím, že si za tuto službu budete muset sáhnout hlouběji do kapsy. O tom, jak žaluzie namontovat, jsme psali zde.

Péče o vertikální žaluzie

Starat se o vertikální žaluzie je sice o něco málo složitější než v případě horizontální varianty, ale ani tak nevyžaduje nějakou speciální zručnost. Vertikální žaluzie se skládají z hliníkového profilu, na kterém jsou zavěšeny horizontální lamely. Právě ty slouží jako stínící technika.

Co se týká údržby, stačí jen jednou za čas lamely otřít od prachu a spolu s nimi i hliníkový profil. Vzhledem k rozmanitosti materiálů, z kterých jsou lamely vyráběné, je vhodné dodržovat návod na čistění od výrobce.

Na pravidelnou údržbu vertikálních žaluzií se používá vysavač. Při náhodném znečištění od dotyků rukou, nebo otření se vašeho mazlíčka o vertikální žaluzie, použijte osvědčenou klasiku. Tedy obyčejný saponát a vlhčený hadřík. Látku otřete navlhčeným hadříkem a nechte uschnout.

Reklama
Nejčtenější články
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Valentýn ve velkém stylu?! V odstínech růžové jej slavila A.n.d.u.l.a, Sharlota a Angie Mangombe

Styl

Jak nosit pánské kotníkové boty?

Dům a zahrada

Efektivní úklid v domácnosti se psem: Jak na chlupy, skvrny od bláta, moči či krve