Ruční, tyčové, robotické, sáčkové či bezsáčkové aneb jak vybrat domácí vysavač

 Dům 
05. května 2020 13:00 / Marie Popelková
  0
📷
4 fotografie v galerii
Vysavač je nepostradatelnou součástí každé domácnosti Internet
Vysavač je nedílnou součástí všech domácností řadu let a život bez něj si dokáže představit jen málokdo z nás. V dnešní době můžete vybírat z modelů, které stojí pár korun, ale i ze špičkových přístrojů. Platí pravidlo: vysavač musí plnit to, co od něj vyžadujete vy. Vysavač vybírá jinak majitel psa, zaneprázdněný člověk nebo student na kolejích.

Poradíme vám, jak takový vysavač vybrat. Vysavače se dělí do několika kategorií. Na trhu máme vysavače sáčkové i bezsáčkové, které slouží k úklidu celého bytu. K rychlému zahlazení stop v kuchyni či v obyváku jsou samozřejmostí vysavače ruční a tyčové. Posledních letech velmi vzrostla obliba robotický vysavačů, které dokáží pracovat samostatně. Když se vrátíte z práce nebo z víkendu, budete mít byt uklizený.

Sáčkové vysavače

Do sáčkových vysavačů je nutné kupovat sáčky, které slouží jako první sada filtrů a zadržují hrubou nečistotu i velmi jemné prachové částice. Za sáčkem, který pravidelně vyměňujete, jsou pak další filtry – před a za motorovou jednotkou. Dražší sáčkové vysavače mají automatickou či manuální záklopku, která se zavře při otevření vysavače a tím při manipulaci s plným sáčkem nevypadávají drobné nečistoty ven. Je to velmi důležité pro alergiky nebo malé děti. Vysavače, kde se používají sáčky pro opakované použití, jsou velmi horší z hygienického hlediska. Při vyprazdňování sáčku se nadýcháte drobných nečistot, které vám ulpí na oděvu. V látce sáčků vznikají malé trhlinky, takže sáček ztrácí svou pevnost a zanáší se motor.

Bezsáčkové vysavače

Velkou výhodou bezsáčkových vysavačů je fakt, že nemusíte vyměňovat sáčky a kupovat nové. Prachovou nádobu je však nutné pravidelně čistit. Po skončení vysávání vysypte a jednou za čas vymyjte nádobu. Je nutné ošetřovat pravidelně těsnicí gumičku po obvodu víka. Nečistotu, kterou vysajete, musíte z nádoby ručně odstranit. S bezsáčkovými vysavači můžete nakonec mít více práce než se sáčkovými. Bezsáčkové vysavače většinou používají cyklonové oddělení prachu, které je u dražších modelů zdvojené. Dochází k odstranění všech prachových částic.

Ruční a tyčové vysavače

Ruční vysavače jsou napájeny akumulátorem a nepotřebují přívodní šňůru. Jsou velmi univerzální pro použití v domácnosti. Proti podlahovým vysavačům mají nižší výkon. Hodí se pro místa, kde není přístup k elektrické zásuvce – na chatu či při vysávání automobilu. Výhodou těchto vysavačů je snadná manipulace. Dražší modely vám vysají i tekutiny a hodí se nejen na podlahu v kuchyni, ale i na samotnou linku. Pokud máte malé děti, tento typ vysavače je k nezaplacení při úklidu po jejich stolování nebo pro rychlé vysátí sedací soupravy. Tyčové vysavače jsou vybaveny NI – MH akumulátorem, který by měl být pod napětím. Tento typ vysavače je vhodné parkovat v nabíjecím stojánku, který je samozřejmě připojený k elektrické zásuvce. Vysavač budete mít vždy připraven k použití s nabitou baterií.

Robotické vysavače

Dražší modely robotických vysavačů dokáží pomocí kamery či senzoru rozeznávat své okolí. Dokáží vyhodnotit své vlastní pohyby, a díky tomu vysávají účinněji. Novější modely vysavačů disponují detekcí nečistot a pokud se takový vysavač dostane na místo s větším nepořádkem, nepokračuje dále, dokud znečištěné místo důkladně nevysaje. Robotické vysavače používají při pohybu nárazníky, kterými lehce narazí do překážky, která pro ně znamená, že nemůže pracovat dále. Otočí se a pokračuje jiným směrem. Robotické vysavače mají i své nevýhody. Kolizní systém vysavače je velmi nešetrný k drobnému nábytku nebo vázám. Bezdotykový systém může za překážku považovat i závěs, který by ale šel podjet. Ideální je kombinace systému, kdy vysavač před překážkou zpomalí a daného předmětu se jen velmi lehce dotkne. Pokud se předmět nehne, vysavač jej objede. Dále čtěte: Centrální vysavač je považovaný za drahý špás. Má ale obrovské výhody.

Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Celý svět zasáhla zpráva o rakovině princezny Kate. Její mladší bratr James zveřejnil dojemný vzkaz a...

Styl

Umělá inteligence už vylepšuje i chuť piva nebo čokolády

Dům a zahrada

Vodní kámen zlikviduje konvici, myčku i pračku. Zatočte s ním některou z osvědčených metod