Sůl používá při vaření takřka každý. Většina ale dělá při solení pokrmů řadu chyb
Možná vás to nikdy ani nenapadlo, ale to, kdy pokrm během vaření osolíte, ovlivňuje mnohé. A aby to nebylo tak jednoduché, každý druh potraviny nebo způsob přípravy si žádá své. Odpověď na otázku, zda je vhodnější solit na začátku, nebo naopak až na konci vaření, není zcela jednoznačná.
Sůl zvyšuje bod varu
Obecně se dá říct, že sůl zvyšuje bod varu, takže se vyplatí osolit vodu až poté, co začne vřít. Zkrátíte tak dobu vaření. Na druhou stranu tímto způsobem urychlíte vaření jen opravdu nepatrně, neboť gram soli v litru vody zvedne bod varu o jeden stupeň Celsia.
Na začátku vaření, nebo na konci?
To, zda osolíte pokrm na začátku vaření, nebo na jeho konci, má vliv na chuť jídla. Pokud jídlo osolíte na začátku, sůl se do jídla rovnoměrně zakomponuje a spojí s ostatními chutěmi. Když pokrm dosolíte na konci, více podtrhnete slanost jídla, ale ostatní chutě potlačíte.
Není sůl jako sůl
Rozdíly jsou také v druhu soli. Největší vliv hraje její hrubost. Jemně mletá sůl jídlo rovnoměrně ochutí, ta hrubě mletá má zase výraznější chuť. Je dobré to vzít v potaz, ať vás posléze chuť hotového pokrmu nezaskočí.
Různé pokrmy mají různé potřeby
Každá hospodyně by také měla znát rozličná specifika různých potravin:
- Luštěniny solte až ke konci vaření či po uvaření. Rychleji vám díky tomu změknou.
- Maso, které hodláte zprudka opéct nebo grilovat, solte až na talíři. Pokud byste maso osolili před opečením, připravili byste se o hodně šťávy. Maso by se pak spíše dusilo.
- Dušené maso je naopak lepší osolit hned na začátku. Pustí vám více šťávy.
- Opékanou zeleninu solte zásadně až po opečení. Jinak by to dopadlo jako s prudce pečenými steaky – zelenina by se topila ve vodě.
- Vnitřnosti je třeba solit až na konci vaření. V opačném případě by zůstaly tvrdé.
- Omáčku či polévku osolte hned na začátku, aby se všechny chutě měly čas rozvinout.
Čím lze sůl nahradit
Pokud vám při vaření došla sůl, můžete si pomoci alternativními potravinami. Slanou chuť dodají jídlu tyto suroviny:
- sójová omáčka
- miso
- parmezán
- olivy
- kapary
- česnek
Zdroj: finecooking.com, stobklub.cz.