Sůl používá při vaření takřka každý. Většina ale dělá při solení pokrmů řadu chyb

 Ostatní 
11. února 2022 08:11 / Marie Popelková
  0
📷
1 fotografie v galerii
Při solení jídla se mnoho lidí dopouští řady chyb Depositphotos
Vaření bez soli si většina domácností nedokáže vůbec představit. Je pravdou, že díky soli mají jídla výraznější chuť. Nesmí se to ale přehánět. Kdo chce se solí nakládat co nejlépe, měl by se naučit správně solit. I v takto zdánlivě banální činnosti totiž dělá hodně lidí mnoho zásadních chyb.

Možná vás to nikdy ani nenapadlo, ale to, kdy pokrm během vaření osolíte, ovlivňuje mnohé. A aby to nebylo tak jednoduché, každý druh potraviny nebo způsob přípravy si žádá své. Odpověď na otázku, zda je vhodnější solit na začátku, nebo naopak až na konci vaření, není zcela jednoznačná.

Sůl zvyšuje bod varu

Obecně se dá říct, že sůl zvyšuje bod varu, takže se vyplatí osolit vodu až poté, co začne vřít. Zkrátíte tak dobu vaření. Na druhou stranu tímto způsobem urychlíte vaření jen opravdu nepatrně, neboť gram soli v litru vody zvedne bod varu o jeden stupeň Celsia.

Na začátku vaření, nebo na konci?

To, zda osolíte pokrm na začátku vaření, nebo na jeho konci, má vliv na chuť jídla. Pokud jídlo osolíte na začátku, sůl se do jídla rovnoměrně zakomponuje a spojí s ostatními chutěmi. Když pokrm dosolíte na konci, více podtrhnete slanost jídla, ale ostatní chutě potlačíte.

Není sůl jako sůl

Rozdíly jsou také v druhu soli. Největší vliv hraje její hrubost. Jemně mletá sůl jídlo rovnoměrně ochutí, ta hrubě mletá má zase výraznější chuť. Je dobré to vzít v potaz, ať vás posléze chuť hotového pokrmu nezaskočí.

Různé pokrmy mají různé potřeby

Každá hospodyně by také měla znát rozličná specifika různých potravin:

  • Luštěniny solte až ke konci vaření či po uvaření. Rychleji vám díky tomu změknou.
  • Maso, které hodláte zprudka opéct nebo grilovat, solte až na talíři. Pokud byste maso osolili před opečením, připravili byste se o hodně šťávy. Maso by se pak spíše dusilo.
  • Dušené maso je naopak lepší osolit hned na začátku. Pustí vám více šťávy.
  • Opékanou zeleninu solte zásadně až po opečení. Jinak by to dopadlo jako s prudce pečenými steaky – zelenina by se topila ve vodě.
  • Vnitřnosti je třeba solit až na konci vaření. V opačném případě by zůstaly tvrdé.
  • Omáčku či polévku osolte hned na začátku, aby se všechny chutě měly čas rozvinout.

Čím lze sůl nahradit

Pokud vám při vaření došla sůl, můžete si pomoci alternativními potravinami. Slanou chuť dodají jídlu tyto suroviny:

  • sójová omáčka
  • miso
  • parmezán
  • olivy
  • kapary
  • česnek

Zdroj: finecooking.com, stobklub.cz.

Reklama
Nejčtenější články
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Známý šéfkuchař Ondřej Molina a slavný barman Tomáš Melzer umí připravit neskutečné dobroty i z toho,...

Styl

Zimní bundy od JD Sports - připravte se na Black Friday

Dům a zahrada

Jak se důkladně zbavit zápachu močoviny v kočičím záchodě? Výborně zabírají ocet a soda