Výměna vodovodní baterie pro začátečníky

 Ostatní 
23. srpna 2017 14:46 / Bronislava Silná
  0
📷
2 fotografie v galerii
Výměnu stojánkové baterie zručný člověk zvládne sám. Shutterstock
Čas od času se stane, že je třeba vyměnit vodovodní baterii. Popíšeme dvě základní situace, které může i začátečník zvládnout.

Je výměna nutná?

Docela na začátku byste si měli ujasnit, zda je výměna opravdu nutná. Pokud máte klasickou baterii se dvěma kohoutky, možná prostě chcete baterii pákovou. Pokud ale jen kape voda a vy nechcete pákovou baterii, stačí pochopitelně vyměnit těsnění či ventil. Doporučujeme výměnu celého ventilu, protože tak vyřešíte netěsnosti na dosedacím těsnění, ale i únik vody skrz ventil při puštěné vodě.

Bezpečnostní pravidla

Při jakékoliv práci s vodovodní baterií vždy nejprve zastavte studenou i teplou vodu. Že voda neteče, ověřte otevřením kohoutků nebo páky. Pokud pracujete s nástěnnou baterií, musíte uzavírat ventily v systému a stačí ty nejbližší dva. Jestliže máte baterii stojánkovou, má přívodní hadičky připojené pod dřezem či umyvadlem. Obvykle by tam měly být i uzavírací ventily, takže pokud uzavřete tyto, nemusíte již nic jiného zavírat. Překontrolujte stav hadiček. Jestliže jsou namontovány již dlouho, doporučujeme je vyměnit také. Rády totiž praskají a jsou důvodem mnohého neštěstí.

Potřebné vybavení

Pro práci s vodovodními bateriemi oceníte buď klasický plochý klíč příslušného rozměru, nebo „francouzák“, tedy univerzální klíč, který je stavitelný na jakýkoli rozměr. Nepoužívejte na vnější chromované části nástroje, které nemají ploché dosedací části. Mohli byste baterii mechanicky poškodit. Pro montáž nástěnné baterie budete potřebovat také koudel nebo moderněji teflonovou pásku či lanko.

Výměna nástěnné baterie

Při zastavené vodě uvolňujeme postupně obě matice. Jde to nakonec i rukou a baterii sejmeme. Než namontujeme novou se stejnou roztečí přívodů, což je 100 mm nebo častěji 150 mm, musíme zatěsnit závit pomocí koudele nebo teflonem. V případě koudele můžeme promazat vazelínou či sádlem. Těsnící materiál navíjíme na závit od začátku závitu dál v tom směru, v jakém budeme utahovat matice. Při dotahování se nám tedy těsnění nesesmekne. Musíte odhadnout potřebnou vrstvu. Při dotahování matic musíte cítit, že těsnění klade odpor. Nesmí ale bránit dotažení a nemělo by vylézat ze závitu ven. Pokud potřebujete těsnění opravit, demontujte baterii a celé těsnění vyměňte.

Výměna stojánkové baterie

Přívodní hadičky stojánkové baterie mají svoje těsnící kroužky. Odpadá tedy starost s koudelí nebo teflonem. Mnohem složitější je ale demontáž a montáž, protože musíte kromě odpojení přívodů zajistit také odpojení baterie od umyvadla nebo pracovní desky. Příslušná matice bývá zarezlá a špatně přístupná. Obrňte se proto trpělivostí a vhodným nástrojem. Rezavý závit můžete také s předstihem přestříknout olejem nebo trochou technického benzínu. Při montáži nové stojánkové baterie dbejte na postup, který doporučuje výrobce.

Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Celý svět zasáhla zpráva o rakovině princezny Kate. Její mladší bratr James zveřejnil dojemný vzkaz a...

Styl

Umělá inteligence už vylepšuje i chuť piva nebo čokolády

Tech

Peugeot získal podeváté v historii ocenění za design, tentokrát s novým SUV fastbackem 3008