Separační úzkostí mohou trpět nejenom psi, ale i kočky a papoušci

 Mazlíčci 
06. února 2022 13:23 / Šárka Sokolská
  0
📷
4 fotografie v galerii
Separační úzkost může vést až k závažným zdravotním problémům Depositphotos
Začal se váš domácí mazlíček najednou neobvykle chovat? Možná trpí separační úzkostí. Pokud ji ale nezačnete řešit včas, může vést k vážným zdravotním potížím.

Ať už máte psa, kočku nebo třeba papouška, jde o zvířata velmi společenská. Někdy se ale může stát, že se zvíře na vaši přítomnost, což v době pandemie není nic neobvyklého, tak zvykne, že si doslova na vás vytvoří závislost. Ta se pak projevuje separační úzkostí.

Psi mohou trpět poruchou příjmu potravy 

U psa se separační úzkost objevuje do věku 3 let a poté kolem 8. roku života. Může se vyvinout především u psů, kteří ve štěněčím věku nezůstávali ani chvíli o samotě. Nejčastěji se projevuje vytím či vytrvalým štěkáním v době, když odejdete z domu. Stresuje ho totiž samota, případně nuda. Vytí však může být začátek mnohem vážnějších problémů, které mohou vést ke změnám chování či zdravotním problémům. Pes, který trpí úzkostí, může začít ničit i věci, které má s páníčkem spojené, doma tak můžete nacházet rozkousané či pomočené boty, tašky, rozškrábaný nábytek, zdi a podlahy. Objevují se také abnormality v příjmu potravy – např. požírání atypických věcí, hltání nebo odmítání potravy.

Kočky – zánět močového měchýře

Pokud vaše kočka najednou začala močit na neobvyklých místech a poměrně často, jedná se o sterilní zánět močového měchýře. Ten vzniká důsledkem separační úzkosti. Především u kocourů  je však potřeba ihned jednat a navštívit veterináře, protože u nich může dojít až k ucpání močových cest, což je život ohrožující situace.

Papoušci křičí

Ano, odloučení od svých páníčků velmi špatně snášejí i některé druhy papoušků. Vysvětlení je prosté. Papoušci jsou inteligentní zvířata, která nejsou úplně dobře přizpůsobena na „domácí život“. Proto jakákoliv změna může být pro ně velmi obtížná a těžko se s ní pak vyrovnávají. Značný stres u nich vzhledem k jejich inteligenci může vyvolat i nuda.

Jak se zachovat

Už před pořízením jakéhokoliv domácího zvířete byste si měli promyslet, zda jste schopni zvíře nejen nakrmit a uspokojit jeho základní potřeby, ale i mu připravit vhodné prostředí, zajistit veterinární péči a věnovat dostatek času. U psů je potřeba zvykat je na samotu postupně již od štěněcího věku. Mazlíčkům také zajistěte, aby se v době vaší nepřítomnosti dokázali zabavit, například pomocí různých hraček apod. O tipech, jak zabavit kočku, se dočtete zde. A pokud máte podezření, že se separační úzkost u vašeho zvířete projevila, jednejte rychle a včas, aby nepřerostla ve zdravotní potíže. 

Zdroj: theconversation.com, birdsupplies.com

Reklama
Nejčtenější články
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Celý svět zasáhla zpráva o rakovině princezny Kate. Její mladší bratr James zveřejnil dojemný vzkaz a...

Styl

Díky mimořádně vysokému množství hořčíku dokáží koupele v epsomské soli ulevit od depresí, bolesti a...

Tech

České zbrojovky jedou naplno, nyní získaly technologii systému automatického granátometu MK 47