Banán, mango, ananas. To jsou druhy ovoce, které bude váš pes milovat

 Mazlíčci 
27. února 2022 15:54 / Šárka Sokolská
  0
📷
4 fotografie v galerii
Ovoce dodá psům celou řadu vitaminů a minerálů Depositphotos
Ovoce dodá spoustu vitaminů a minerálů nejenom vám, ale také psům. A to dokonce i to exotické. Víte, jaké druhy zvolit, abyste jim opravdu prospěli?

Psům lze podávat velkou část ovoce pěstovaného u nás. Některé druhy jsou dokonce vhodným tréninkovým pamlskem. Ale stejně tak byste se neměli obávat podávat mu i některé druhy exotických plodů. A nebojte se, nejde vůbec o žádné rozmazlování. 

Banány jako pamlsek

Banány obsahují vitamin B7, draslík či vlákninu. Proto jsou pro pejsky dobrou volbou, jak jim dodat energii. Ale pozor. Toto ovoce obsahuje také poměrně velké množství cukru, takže pro zvíře s nadváhou nejsou příliš vhodné. Spíše je podávejte jen jako pamlsek.

Ananas

I když by se vám mohlo zdát, že ananas bude pro psí chuťové buňky příliš kyselý, nemusí to být pravda. Rozhodně to stojí za zkoušku. Ananas je totiž velkým zdrojem vitaminu C, B6, riboflavinu, niacinu nebo bromelinu. Kromě toho obsahuje také spoustu vlákniny, která napomáhá trávení, ulevuje při střevních obtížích, ale také odvodňuje. Ananas pejskovi podávejte zralý, oloupaný a nakrájený na malé kousky. A stejně tak můžete vyzkoušet také kiwi.

U manga pozor na pecku

Skvělou pochoutkou se může pro vašeho chlupáče stát také mango. Obsahuje mangan, draslík nebo vlákninu. Vybírejte opravdu zralý plod, který je sladký, oloupejte jej a nakrájejte na malé kousky. U větších psů dávejte velký pozor, aby nezhltl pecku, která by mu vážně mohla poškodit zdraví. Kromě manga můžete také vyzkoušet papáju. Opět je potřeba zbavit ji semen, která obsahují velké množství kyanidu.

Kokos, zdravý zdroj tuků

Nejenom kokosový olej, ale i kokosová dužnina se může stát pro pejska velmi vítanou pochoutkou. . Kokos napomáhá trávení, ale vzhledem k velkému množství tuků, které obsahuje, byste mu jej měli podávat zřídka a jen v malých dávkách. 

Meloun jako osvěžení

Melouny jsou oblíbené zejména v letním počasí pro svůj vysoký obsah vody. Kromě toho dodá také spoustu vlákniny a minerálů. Pokud chcete melounem přilepšit i pejskovi, pak mu jej podávejte nakrájený bez slupky a pecek, které by psovi mohly způsobit trávicí obtíže.

Toto ovoce je nebezpečné

Ne všechny druhy ovoce můžete psovi bez obav podávat. Některé druhy jsou pro psa velmi nebezpečné, protože mu mohou způsobit celou řadu zdravotních problémů, které mohou vést dokonce až k uhynutí. Patří sem hroznové víno a rozinky, dále fíky, které mohou psovi způsobit zdravotní problémy už jenom při samém styku s kůží. Vyvarovat byste se měli také podávání datlí, které jsou pro svůj vysoký obsah cukrů nevhodné, navíc u nich hrozí spolknutí pecky. Nevhodné jsou také citrusy, které však pro svou kyselost zřídkakdy psovi chutnají. Ovoce však není jediný druh potraviny, která psům může uškodit. Které se řadí doslova mezi jedovaté se dočtete zde.

Zdroj: citizencanine.net, breedingbusiness.com

Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Celý svět zasáhla zpráva o rakovině princezny Kate. Její mladší bratr James zveřejnil dojemný vzkaz a...

Styl

Televize je stále oblíbené médium, v průměru před "bednou" prosedíme až 4 hodiny denně

Dům a zahrada

Vodní kámen zlikviduje konvici, myčku i pračku. Zatočte s ním některou z osvědčených metod