Své mazlíčky oblékejte jen ve velmi chladném počasí

 Mazlíčci 
17. února 2020 06:55 / Hana Jordánová
  0
📷
5 fotografií v galerii
Toto je ten pravý obleček pro bernardýna Depositphotos
Oblékání psů je v poslední době velmi diskutované téma. Na jedné straně názorového spektra stojí majitelé, kteří své pejsky oblékají rádi a mají doma celou psí garderobu, na druhé straně stojí majitelé, kteří oblékání psů zatracují a svého psa by do nějakých hadrů nikdy neoblékli. Kdo má pravdu?

Poslední dobou se na nás reklamy s módními oblečky pro psy hrnou ze všech stran. Někdo je tvrdý odpůrce, jiný zas starostlivý taťka nebo marnivá mamka. Je však nutno přiznat, že oblečky v chladném období nejsou pouze stylovou záležitostí. Pro malá plemena psů by měl být doplňkem funkčním. Základní předpoklad dobrého oblečku je nepromokavost a zvýšení ochrany důležitých částí těla před zimou (krk, hrudník, bedra). Oblečení se doporučuje nosit jen ve velmi chladném počasí, jinak budou zvířata zbytečně moc choulostivá.

Začalo se objevovat stále více pejsků ve více či méně slušivých oblečcích. Pokud není zimní období, jedná se vyloženě o módní záležitost. Otázkou zůstává, co na to říkají pejsci samotní. Nosit v létě klobouky nebo brýle je pro ně prostě nepřirozené a mnohdy nepříjemné. Zkuste si třeba představit, jak vám někdo nasazuje koňskou uzdu nebo chomout. Taky se asi nebudete cítit příliš dobře. Jenomže domácí mazlíčci se bohužel bránit nemohou.

Podle veterinářů není rozhodně třeba psa oblékat, pokud jsou teploty nad 0 °C a nevlastníte zrovna choulostivé plemeno. Při přílišném zahřátí jsou nuceni rychleji dýchat chladný vzduch, tím hrozí onemocnění horních cest dýchacích, takže jim spíše ublížíte. Rozhodující je podle odborníků velikost, zdravotní stav a stáří psa.

Proč je oblečení pro psy důležité?

V deštivém počasí nebo během zimních měsíců se váš chlupatý kamarád může zdráhat jít na procházku, protože mu je prostě zima. Toto speciálně platí pro menší rasy nebo psy, kteří nemají v srsti dostatek podsady, ale jde i o větší rasy, které byly vyšlechtěné v teplých klimatických podmínkách a přirozeně nemají jednoduše zimu v oblibě. Navíc je třeba si uvědomit, že i rasy, které nemají problém se zimou, nicméně žijí v teple našeho domova, pak mohou mít problém například s celodenní aktivitou na horách při mrazivém a větrném počasí.

Psi s krátkým nebo jednovrstvým kožíškem, stejně jako psi mladí, staří a nemocní, si obleček rozhodně zaslouží. Jejich pobyt v mrazivém a vlhkém počasí může bez vhodného oblečku vést k omrzlinám, zápalu plic, zánětu hltanu a hrtanu z podchlazení, které naruší jejich imunitní systém. Psi jsou pak náchylnější k onemocnění a špatně snáší chladné počasí. S nástupem chladného počasí se psi rádi nahřívají u topení a vyhledávají teplejší místa. Toto chování odpovídá ztrátě jejich adaptace na pobyt v chladných podmínkách. Proto většina psů ocení další ochrannou vrstvu. Oblečení pro psy navíc předejde spoustě starostí. Zároveň si totiž usnadníte venčení i následnou péči. Když napadne sníh, někteří tvrdohlavci nevystrčí ani packu. Ale hřejivý obleček dodá psovi odvahu, aby se venku mohl vyřádit.

Potřebuje obleček zrovna můj pes?

Nabídek nejrůznějších botiček, kabátků i svetrů na tělo různým psím i kočičím plemenům je stále více. Ale předtím, než za ně zaplatíte nemalý peníz, si zjistěte (nejlépe u veterináře), zda-li je nutné svého psa obléci. Jsou samozřejmě plemena náchylná k prochladnutí. Hlavně bezsrstá plemena psů, která obleček potřebují, nemluvě o štěňatech a psech, jež trpí nemocí a jejich imunita je oslabená.

U citlivých psů se doporučuje pořídit obleček, který zakryje i břicho kvůli prevenci zánětu močových cest. Nezapomínejte ale, že pes je i přes šlechtění šelma, nikoli plyšová hračka, a je přizpůsoben i chladnějšímu počasí. Zejména psi velkých huňatých plemen, jako jsou třeba ovčáčtí psi, malamuti, velcí zdraví aktivní psi apod. Např. bernardýna máme spojeného pouze se soudkem rumu. Pokud ovšem nejsou vystaveni extrémním podmínkám nebo extrémně dlouhou dobu. Někdy i saňoví psi potřebují třeba obutí na ledovou projížďku. Vyrobte svému mazlíčkovi obleček sami, čtěte zde.

Vyšlechtili jsme různá plemena od naháčů po extrémní chlupáče, mnoho plemen jsme vzali z jejich přirozeného prostředí a převezli do jiných teplotních pásem, ve většině případů chováme naše psy celoročně v teple domova, i když venku vládne zima. Prostě jsme psy domestikovali, možná více, než jsme chtěli a měli bychom tomu přizpůsobit i péči o ně.

Které druhy psů by měly v zimě nosit oblečky?

  • Psi velmi malí.
  • Psi s krátkou srstí, bez podsady nebo bez srsti.
  • Psi s nízkým množstvím podkožního tuku - chrti.
  • Psi velcí, kteří ale zimu snášejí hůře – jižní a africká plemena.
  • Psi staří, nemocní nebo v rekonvalescenci.
  • Štěňata, která snadněji prochladnou.
  • Psi bez možnosti pohybu vystavení delší dobu nízké teplotě.

Pozornost v zimě věnujte i packám

Když pes kulhá, nebo si často olizuje packu, už je na nějakou prevenci pozdě. Většinou se jim mezi polštářky utvoří z mrazu praskliny, které zarudnou a přejdou v ošklivé ekzémy. Zranění svědí a dokáže pořádně bolet.

Péče o packy

  • Než vyrazíte na procházku, tlapky natřete speciálním balzámem, indulonou nebo lékařskou vazelínou, která jemný povrch ochrání, nepoužívejte však žádné aromatické přípravky.
  • Pravidelně stříhejte chloupky, které mezi polštářky prorůstají, na těch se zbytečně drží sněhové kuličky, které místo dráždí a podchlazují.
  • Po návratu packy opláchněte vlažnou vodou (spíš studenější) a opět ošetřete zvlhčující mastičkou.
  • Když dojde k poranění nohy, používejte dezinfekční sprej či mastičku a místo chraňte obvazem nebo neoprenovou botičkou, pes si ránu nesmí lízat, jinak do ní zanese infekci.
Reklama
Nejčtenější články
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Valentýn ve velkém stylu?! V odstínech růžové jej slavila A.n.d.u.l.a, Sharlota a Angie Mangombe

Styl

Jak nosit pánské kotníkové boty?

Tech

České zbrojovky jedou naplno, nyní získaly technologii systému automatického granátometu MK 47