Nejlepší ochrana před slimáky a plevelem. Postavte si vyvýšený záhon, výroba není těžká

 Zahrada 
12. března 2022 08:08 / Šárka Sokolská
  5
📷
5 fotografií v galerii
Vyvýšený záhon si můžete založit prakticky kdekoliv Pixabay
Bez bolavých zad, bez slimáků a škůdců. Přesně to můžete očekávat od vyvýšených záhonů. Jejich výroba není těžká.

Špatná půda, málo místa na zahradě nebo zhoršená zdravotní pohyblivost. To jsou důvody, proč se někteří lidé zdráhají pustit se do zahrádkaření, byť by hrozně rádi. Pokud k nim patříte i vy, postavte si vyvýšené záhonky. Pěstovat v nich můžete cokoliv.

Kruh, čtverec i obdélník

Nejvýhodnější dobou na založení vyvýšeného záhonu je časné jaro. Vyberte si vhodný prostor (dá se postavit i na svahu, na terase i balkoně), nejlépe na slunci a v závětří, a zvolte také vhodný tvar. Vyvýšený záhon může mít podobu obdélníku, čtverce, ale i kruhu. 

Překážka pro slimáky

Vyvýšený záhon je vlastně ohraničený prostor, do něhož se navrší zemina. Díky tomu šetříte svá záda a nemusíte se už tolik předklánět. Má však ale i další benefity. Především je mnohem více odolný vůči nájezdům slimáků a jiných škůdců, pro něž představuje mechanickou překážku. Zároveň se také minimalizuje přenos náletových nebo hluboce kořenících plevelů. Takže v konečném důsledku se vyhnete neustálému odplevelování a okopávání. 

Stavba záhonu

Základ vyvýšeného záhonu tvoří dřevo, cihly nebo kamení, kterým si ohraničíte vytyčený prostor. Co se týká dřevěných prken, ta nemusejí být vůbec nová. Pokud zvažujete i vy výstavbu vyvýšeného záhonu, je potřeba si sehnat cihly nebo prkna. Nemusejí být vůbec nová. Výšku záhonu můžete libovolně přizpůsobit svým zádům, ideální je kolem 50 až 60 centimetrů, ale klidně i vyšší. 

Co dát dovnitř

Pokud máte hotový skelet záhonu, můžete jej začít naplňovat. Základ tvoří hrubé haluze a větvičky. Další vrstva je složena z rozdrcených odřezků trvalek a keřů, posekané trávy a listí. Potom následuje částečně zetlelý kompost. Pak přidejte zeminu a plně zetlelý kompost. Zemina musí být kyprá a vzdušná. 

Jde se sadit

Lámete si hlavu, co na takovém záhonu jde pěstovat? Cokoli. Od rajčat a paprik až po cukety, dýně, mrkev, petržel a další druhy vaší oblíbené zeleniny a bylinek. Jenom mějte na paměti, že ne všechny druhy zeleniny mohou růst na jednom záhonu. Co s čím sázet se dočtete zde.

Zdroj: lowes.com, learn.eartheasy.com

Reklama
Nejčtenější články
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Valentýn ve velkém stylu?! V odstínech růžové jej slavila A.n.d.u.l.a, Sharlota a Angie Mangombe

Styl

Jak nosit pánské kotníkové boty?

Dům a zahrada

Efektivní úklid v domácnosti se psem: Jak na chlupy, skvrny od bláta, moči či krve