Rádi nakládáte okurky či cukety? Zkuste změnu a vypěstujte si indickou kalabasu

 Zahrada 
02. června 2019 08:50 / Marie Popelková
  0
📷
7 fotografií v galerii
Indickou okurku zvládne pěstovat i amatér Shutterstock
Pokud rádi experimentujete a máte chuť vypěstovat na zahradě něco neotřelého, zkuste si vysadit legenárii neboli kalabasu, známou také pod českým názvem indická okurka. Kromě toho, že z ní lze uvařit mnoho jídel, můžete ji také naložit podobně jako okurku nebo cuketu, a ještě získáte zajímavou dekoraci, kterou lze použít na ozdobu nebo i místo nádobí.

Legenárie je nenáročná na pěstování, takže si ji mohou vyzkoušet pěstovat i úplní začátečníci. Je to vděčná a bujně rostoucí popínavá rostlina, nejlépe se jí bude dařit ve fóliovníku nebo na kompostu. Její plody lze jako mladé připravit v kuchyni na mnoho způsobů, vyzrálé pak poslouží jako dekorace, a můžete je využít i jako nádoby. Ve své domovině slouží nádobky například na popíjení čaje maté, ale z dřevnatých plodů se vyrábějí i hudební nástroje.

Vhodná i pro diabetiky

Přesto, že u nás není pěstování legenárie příliš rozšířené, mladé plody jsou považovány za výbornou zeleninu. Mají velmi málo kalorií, proto jsou vhodné pro diabetiky a při redukčních dietách. Obsahují také vitamin C a B a také malé množství bílkovin.

Mladé plody legenárií mají neutrální a nevýraznou chuť. Starší plody se už ke konzumaci nehodí, protože hořknou. V Indii se legenárie uvařené v osolené vodě podávají jako předkrm. Vhodné jsou i na nakládání do stejných nálevů jako okurky nebo cukety. Obecně se z indické okurky dají připravovat podobná jídla jako z cuket. Na rozdíl od cuket, které se po delší tepelné úpravě rozvaří, si však legenárie zachovávají pevnou konzistenci.

Miluje humózní půdu

Předpěstované sazenice lze koncem května, když mají výšku nejméně 20 až 25 cm, vysadit na záhon. Dařit se jim bude, podobně jako okurkám, ve studeném skleníku nebo fóliovníku. Často se ale rostlina vysévá i rovnou do půdy kompostu. Tady dokáže pokrýt celou jeho plochu. Ideální je také k opoře, plotům, případně různým jiným konstrukcím.

Legenárie miluje dobře hnojenou půdu plnou živin, sluneční paprsky a dostatek vody. Je to bujně rostoucí jednoletá rostlina, takže kolem sebe potřebuje opravdu dostatek prostoru.

Kvete bílými květy na dlouhých stopkách, plody jsou válcovité dužnaté bobule dorůstající délky 0,3 – 1,5 metru. Samičí květy se tvoří hlavně na bočních výhonech. Zaštípnutím hlavního výhonu hned na počátku vegetace, při délce okolo 60 – 80 centimetrů, získáte  vyšší násadu plodů. V měsíci srpnu již máte nasazené plody legenárií. V případě, že rostlina příliš rychle vyhání do výšky, výhony zkraťte.

Kdy je čas sklizně

Nejvhodnější doba pro sklizeň nastává, když lze plod ohnout do oblouku, aniž by se zlomil. Čerstvé vydrží maximálně 10 dní. Plody můžete sklízet dokonce i po částech podle okamžité potřeby. Plod je totiž i po odřezání určité části schopen znovu dorůst, aniž by podlehl hnilobě. Řez zaschne a plod poté pokračuje v růstu.

Jakmile už plod ohnout nejde, znamená to, že je starý. Rozhodně jej ale nevyhazujte. Plod pověste za stopku do suchého průvanu a jakmile pořádně vyschne, získáte zajímavou dekoraci. Do vyschlého a vydlabaného plodu lze dát i vodu, ale můžete si z něj vyrobit i třeba ptačí krmítko nebo budku. Plody ale díky svému tvaru mohou posloužit jako dekorace i jen tak.

Legenárie v kuchyni

S mladými plody můžete v kuchyni nakládat stejně jako s cuketami. Na internetu najdete celou řadu zajímavých receptů, stačí si jen vybrat. My vám přinášíme jeden z nich, a to na zapečenou legenárii se šunkou a sýrem.

Co budete potřebovat

  • 800 g mladé legenárie
  • 100 g drůbeží šunky
  • 2 vejce
  • hrnek kysaného mléka nebo podmáslí
  • 100 g strouhaného sýra
  • 2 lžíce strouhanky
  • mletou papriku a bílý pepř
  • 2 lžíce másla
  • sůl

Postup

Legenárii oloupejte, vložte do osolené vody a uvařte do poloměkka. Pak zeleninu nakrájejte na kolečka. Zapékací misku vymažte máslem a vysypejte strouhankou. Vložte do ní vrstvu legenárie, posypejte strouhankou smíchanou se sýrem a pokryjte plátky šunky. Vejce rozšlehejte v mléce, osolte, okořeňte, nalijte na legenárii a v dobře vyhřáté troubě vše zapečte. Nakonec posypejte pažitkou a podávejte. Z cuket je výborná také hořčice, recept na ni najdete v našem článku zde. Zkuste se inspirovat a letos ji připravit ne z cuket, ale indické okurky.

Reklama
Nejčtenější články
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Celý svět zasáhla zpráva o rakovině princezny Kate. Její mladší bratr James zveřejnil dojemný vzkaz a...

Styl

Díky mimořádně vysokému množství hořčíku dokáží koupele v epsomské soli ulevit od depresí, bolesti a...

Dům a zahrada

Efektivní úklid v domácnosti se psem: Jak na chlupy, skvrny od bláta, moči či krve