Nebojte se psovi střídat granule, může mu to prospět

 Mazlíčci 
06. března 2022 11:43 / Šárka Sokolská
  0
📷
4 fotografie v galerii
Pro psa se takové jídlo může stát chuťově atraktivní Depositphotos
Chtěli byste svému pejskovi změnit krmivo, ale bojíte se, abyste mu neublížili? Poradíme vám, jak to udělat, abyste mu skutečně prospěli.

Střídat, nebo nestřídat? To je otázka, kterou si klade asi každý chovatel psů. A přestože několik let platilo, že granule by se vůbec střídat neměly, realita je ve skutečnosti jiná. Naopak, rozumné střídání stravy chlupáčům může jenom prospět.  

Chuťová atraktivita 

Asi nikdo z nás nechce jíst po celý život stále to stejné jídlo. A to samé platí i pro psa. I oni mají nárok na různé chutě. Další výhodou je výživový přínos takového krmiva. Každý druh masa totiž obsahuje jiné spektrum aminokyselin a navíc každá receptura obsahuje trochu něco jiného. Díky tomu, že budete střídat receptury, zajistíte pejskovi pestrost a širší škálu dalších látek.

Jak je to s alergiemi

Mezi odborníky v poslední době převládá názor, že u psů, kteří jsou celý život zvyklí na jeden druh krmiva, může se u něj na tento druh vytvořit alergie. Samozřejmě, že zcela jiná je situace, pokud váš pes na alergie již trpí. I v tomto případě je střídání také možné, ale je potřeba ještě pečlivěji kontrolovat složení a postupovat velmi citlivě. Do jeho původního krmiva postupně přidávat dávky nového a sledovat, zda nemá nějaké reakce. Nejdříve po týdnu mu můžete dát plnou dávku nového krmiva. Střídání krmiva také odložte v případě, že váš pes trpí nějakou nemocí.

Držte se stejné značky

Pokud se rozhodnete krmivo střídat, určitě je vhodné zůstat u jedné značky. Jenom takto budete mít jistotu, že přechod mezi krmivy zvládnou bez problémů. Tyto druhy krmiv mají podobné složení, jenom bývají obohacené například o jiné druhy masa, vitaminy a další složky. Některá z nich však nemusí psovi sedět. Chcete-li zcela opustit krmení granulemi, vyzkoušejte tzv. barfování. O co jde se dočtete zde.

Četnost střídání

Jakmile přejdete na jiný druh krmiva, vždy u něj nějakou dobu zůstaňte. Jenom tak poznáte, jak krmivo funguje, zda po něm pes nemá nějaké problémy. Jako ideální je střídat alespoň po dvou až třech měsících. Nezapomínejte také na to, že součástí psího jídelníčku by mělo být nejenom suché krmivo, ale také maso i zelenina a ovoce.

Zdroj: petpeople.com, zooo.cz

Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Celý svět zasáhla zpráva o rakovině princezny Kate. Její mladší bratr James zveřejnil dojemný vzkaz a...

Styl

Umělá inteligence už vylepšuje i chuť piva nebo čokolády

Dům a zahrada

Vodní kámen zlikviduje konvici, myčku i pračku. Zatočte s ním některou z osvědčených metod