Dlouhodobý odchod od psa může mít vážné zdravotní důsledky

 Mazlíčci 
10. března 2022 09:27 / Šárka Sokolská
  0
📷
4 fotografie v galerii
Psi jsou velmi společenská zvířata a samota jim škodí Pixabay
Psi jsou společenská zvířata, proto ne zrovna dobře snášejí odloučení od svých pánů. Zvláště, pokud má být několikahodinové. Jak to udělat, aby pes nestrádal?

Covidová doba byla náročná pro všechny. Odloučení od přátel, příbuzných, děti od školy a spolužáků. Komu ale zřejmě tato doba přinesla potěšení, byli psi. Ti vítali, že je s nimi páníček doma často. Jenomže tomu je teď konec. Není se čemu divit, že u mnohých psů se mohla objevit separační úzkost. Naštěstí vše má své řešení.

Nejdéle osm hodin

V první řadě je potřeba říct, že pes by neměl být nikdy sám déle než sedm až osm hodin. Už i tak je to pro jeho psychiku poměrně náročné, což se samozřejmě může podepsat i na jeho zdravotním stavu - nemůže se totiž vyprázdnit. Dlouhodobé zadržování moči může psům přivodit nemoci ledvin, močové kameny i oslabení svalů močového měchýře, což vede k pozdější inkontinenci. Důležité tedy je, abyste vždy před odchodem z domu věnovali delší čas venčení, aby se chlupáč mohl dostatečně vyprázdnit a také se i unavit.

Nový přírůstek 

Během pandemie si spousta lidí vzala také pejska z útulku. I ten však nemusí být zdaleka zvyklý na samotu. Proto je potřeba ho to naučit postupně. Podobně, jako je tomu u štěněte.

Žádné loučení

Psi jsou velmi citlivá stvoření. Jakmile odcházíte z domu, nikdy se se psem dramaticky nelučte. Mohlo by to v něm vzbudit ještě větší pocit úzkosti a dojem, že se děje něco neobvyklého. Dělejte, jako že se nic neděje, psa si pár minut před odchodem spíše nevšímejte, nemazlete se s ním. Psovi to časem přijde běžné. Jakmile se vrátíte domů, hned jděte s pejskem ven. 

Dostatek vody a jídla

Vždy před odchodem dejte psovi nejenom jídlo, ale také čerstvou vodu. Zvláště v letním období je důležité, aby jí měl dostatek. Nemusíte se obávat, že by kvůli tomu potřeboval častěji čůrat. Pes si sám rozvrhne, kdy potřebuje pít. Stejně tak si dobře rozvrhněte, kdy budete psovi dávat jídlo. Není totiž dobré, aby ho měl hned, jak přijdete z venku. Hrozí tak torze žaludku. Jak se nemoc projevuje, se dočtete zde. Velmi opatrní buďte na to, jestli nemáte v koši nějaké zbytky starého jídla, které by psa mohly zlákat a způsobit mu vážné zdravotní problémy.

Dostatek zábavy

Aby váš chlupáč bez úhony přečkal dobu, než se vrátíte domů, je potřeba mu poskytnout dostatek zábavy. Někteří psi mají rádi, pokud mohou poslouchat rádio nebo zvuky z venku (můžete mu nechat pootevřenou ventilaci nebo dveře na balkon, pokud je zabezpečený). Stejně tak můžete na internetu stáhnout celou řadu speciálních mixů pro psy. Doma mu také nechejte několik hraček, s nimiž se může zabavit, a ukrátit si tak čas. A pokud do některých schováte pamlsek, bude mít váš chlupáč tolik zábavy, že ani nepostřehne, že jste pryč celý den.

Zdroj: akc.org, tractive.com

Reklama
Nejčtenější články
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Celý svět zasáhla zpráva o rakovině princezny Kate. Její mladší bratr James zveřejnil dojemný vzkaz a...

Styl

Díky mimořádně vysokému množství hořčíku dokáží koupele v epsomské soli ulevit od depresí, bolesti a...

Tech

České zbrojovky jedou naplno, nyní získaly technologii systému automatického granátometu MK 47