Posedíte si rádi večer na zahradě? Zasaďte si květiny, které nejvíce voní v noci

 Zahrada 
21. května 2022 14:42 / Pavla Krejčí
  0
📷
4 fotografie v galerii
Jasmín má nádhernou omamnou vůni. Pixabay
Vracíte se domů ve večerních nebo nočních hodinách a najednou vás do nosu uhodí omamná vůně. Co je to za krásnu vůni? Některé květiny ožívají s příchodem soumraku a vynikají právě uvolňováním aromatu. Které to jsou?

Přichází léto a s ním i krásné teplé večery, které si dosyta užijete na terase nebo na zahradě. Ale některé maličkosti dokáží onu poklidnou atmosféru ještě více zpříjemnit. Světelné řetězy, svíčky nebo grilování jsou klasickou, která nikdy neomrzí, avšak pokud chcete opravdu zapůsobit na svoje smysly, vsaďte na voňavé květiny. Nebojte se do své zahrady zakomponovat rostliny, které v noci voní silněji a sladčeji. Jaké zvolit a kam je ideálně umístit?

1. Gardénie

Květina, původně pocházející z Asie, se vyznačuje bílými květy a silnými zelenými listy. Nejvíce jí prospěje rychle propustná půda s dostatečným prostorem pro růst kořenů.

2. Jasmín

Jasmín je keřovitá rostlina, která má bílé, žluté a růžové květy. Jeho vůně je vskutku pronikavá a za teplých nocí je cítit již na několik kroků. Velmi se mu daří na přímém slunečním světle. Existují však druhy, které nejsou příliš voňavé, takže si při výběru dejte záležet.

3. Andělské trumpety

Tato květina má skutečně krásné a jedinečné květy. Budou se vyjímat jak na záhonu, tak i na terase nebo v zahradním altánu.  Ale pozor, mohou být prudce jedovaté, takže při manipulaci s nimi dávejte pozor. Obsahují také halucinogenní drogu, která může způsobit ne zrovna příjemné stavy.

4. Měsíční květina

Tato květina disponuje listy ve tvaru srdce a květy v bílé barvě připomínají nálevky. Jejich čas nastává právě až za soumraku, podle čehož vypovídá i její název, a voní skutečně celou noc.

5. Petunie

Tato květina možná překvapí. Ačkoliv je přes den v plném květenství, její čas přichází v noci. Květy vydávají opravdu krásnou vůni. Skvěle vynikne v květináči na parapetě a zavěšená na balkoně.

6. Zimolez

Zimolez má mnoho tvarů i velikostí. Jeho vůně je nezaměnitelná a v noci ji nepochybně rozeznáte. Ideální místem pro pnutí je zeď, plot nebo třeba pergola.

7. Noční flox

Noční flox je rostlina, kterou lze nalézt v odstínech bílé, fialové i hnědé. Jeho vůně připomíná madle a vanilku. Ideální je pro něj vlhká půda a přímé sluneční světlo.

Autorský článek, další zdroj: thesprouce.com

Témata: květiny, vůně, léto
Reklama
Nejčtenější články
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Celý svět zasáhla zpráva o rakovině princezny Kate. Její mladší bratr James zveřejnil dojemný vzkaz a...

Styl

Díky mimořádně vysokému množství hořčíku dokáží koupele v epsomské soli ulevit od depresí, bolesti a...

Dům a zahrada

Efektivní úklid v domácnosti se psem: Jak na chlupy, skvrny od bláta, moči či krve