Oživte svou podzimní zahradu. Japonské sasanky, listopadky nebo hvězdnice jsou nenáročné a vytvoří krásnou atmosféru

 Zahrada 
20. září 2022 12:10 / Pavla Krejčí
  0
📷
4 fotografie v galerii
Hvězdnice neboli astry mají krásné květy Depositphotos
S přicházejícím podzimním počasím se mění i pohled na vaši okrasnou zahrádku. Vraťte jí políbení léta a zapomeňte za zasmušilé a nevzhledné květiny. Zde je několik druhů květin, které by rozhodně ve vaší podzimní zahrádce neměly chybět.

Mlha, šero i upršené počasí. Podzim je doslova cítit ve vzduchu a vy jen smutně hledíte na svou zahrádku, jejíž letní krása pomalu uvadá. Nezoufejte, oku příjemnou zahrádku si můžete vytvořit i na podzim. Tyto květiny spolehlivě poslouží jako podzimní dekorace a přežijí zimu.

Vřesovité rostlinky – libavka spolehlivě přežije zimu

S podzimem se odmyslitelně pojí vřes, který vám před domem vykouzlí nádherný živý koberec. Existuje nespočet druhů a různých podobných vřesovištních rostlin. Mezi ně patří libavka, jejíž plody zaručeně upoutají pozornost. Libavka je dostupná v mnoha variantách – její bobulky jsou bílé, fialové, růžové i červené. Plody libavky nejsou jedovaté, po požití nijak neuškodí vašim mazlíčkům nebo zvědavým dětem. Rostlině vyhovuje především kyselá půda. Nejlépe se jí bude dařit vedle vřesů, rododendronů či japonských sasanek. Bez problémů vydrží mrazy a na jaře vás znovu přivítá zásobou barevných plodů.

Japonské sasanky zaujmou svou jedinečností

Pokud chcete vsadit na neobvyklou, ale nádhernou květinu, je to japonská sasanka. Její jemnost a krásně zbarvené květy vytvoří jedinečnou atmosféru. Většinou vykvétá od konce srpna do poloviny listopadu. Pyšní se bílými, fialkovými či růžovými květy. Japonské sasanky upřednostňují kyselou půdu s polostínem. Pokud je chcete připravit na zimu, zahrňte je vrstvou mulče.

Listopadka jako podzimní klasika

Typicky podzimní květinou jsou listopadky, které patrně znáte pod pojmenováním chryzantémy. Tyto původně čínské a japonské rostliny mohou mít drobné i velké květy v mnoha barvách. Disponují tuhými dřevnatými stonky, ze kterých vyrůstají chlupaté listy v zeleném či stříbrošedém odstínu.

Rozchodníky vyniknou ve větším množství

Rozchodník je nenáročná trvalka, kterou lze vysadit jak na zahradu, tak do truhlíku. Existují nižší i vyšší druhy, které mohou mít bílé či nachové listy. Jak je patrné z názvu, vynikne především ve větším množství, jelikož tvoří krásné rozrostlé chodníky. Rozchodníku bude vyhovovat stanoviště s plným slunečním svitem.

Hvězdnice bude kvést až do mrazů

Tato trvalka kvete od přelomu srpna/září až do začátku mrazů. Nejvyužívanější je hvězdnice novoanglická, která je nenáročná a odolná. Její květy bývají bílé, růžové, fialové nebo červené.

Autorský článek, další zdroje: abecedazahrady.cz, sazenicka.cz

Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Celý svět zasáhla zpráva o rakovině princezny Kate. Její mladší bratr James zveřejnil dojemný vzkaz a...

Styl

Televize je stále oblíbené médium, v průměru před "bednou" prosedíme až 4 hodiny denně

Dům a zahrada

Vodní kámen zlikviduje konvici, myčku i pračku. Zatočte s ním některou z osvědčených metod