Chcete se dorozumět se svým mazlíčkem? Psa můžete naučit komunikovat pomocí tlačítek

 Mazlíčci 
29. srpna 2022 09:02 / Michael Veselý
  0
📷
1 fotografie v galerii
Pes s námi dokáže komunikovat možná lépe, než si umíme představit. Depositphotos
Pokud jste si mysleli, že mluvícího psa najdete jen v pohádce, pak se pletete. Stačí zabrousit na TikTok a zjistíte, že zdaleka není jen jeden. Zvířata dokážou komunikovat daleko lépe, než jste si mysleli a klidně vám budou pokládat otázky.

Bunny se stala hvězdou TikToku díky podložce s tlačítky, která jí umožňuje mluvit. Páníčkům říká mami a tati a před většinou otázek nebo projevů svých potřeb nejprve mačká tlačítko: „I love you.“ Proslavila poté, co jí její majitelka Alexis Devine v červnu 2020 založila účet na sociálních sítích, aby se nějak zabavila v období karantény. Alexis, která pracuje jako výtvarnice a návrhářka šperků v Tacomě, ve státě Washington, dostala totiž pozoruhodný nápad trénovat dvouletou Bunny. Inspirovala se totiž některými dalšími slavnými štěňaty. Majitelka tak na videích ukazuje, jak se svou fenkou komunikuje, či jak ji učí komunikovat. Ne všechny ukázky jsou úplně povedené a mnohdy se zdá, že Bunny neví, co přesně chce říct. Jindy se ale jedná o velmi jasné signály, kterými dá najevo své potřeby a především otázky. Nyní má díky svým schopnostem na Tiktoku již 4 miliony sledujících.

Jazyk byl mnohými považován za jedinečně lidský. Existuje mnoho teorií o tom, jak se vyvinul, ale jen zřídka bylo testováno, jak to s ním skutečně je. Známky jazyka jsou ale sdíleny zvířaty. Srovnáváním lze získat vhled do mechanismů a původu lidského jazyka. Zatímco mezi autory studií existují shody, jsou vyjádřeny protichůdné názory na několik otázek ve zvířecí komunikaci, budoucí srovnávací výzkumy v komunikaci se zvířaty mají potenciál naučit nás opravdu mnohé o evoluci a tu zvířecí posunout kupředu. Možná si zatím nedovedete představit, že až vám bude 60 let, vnoučata si už se svými psy zvládnou povídat stejně jako to dnes dělají s přáteli. Naši prarodiče si ale také neuměli představit surfování po internetu a posílání fotek z jednoho konce světa na druhý během několika vteřin.

Otázky, co tvoří hlasové učení a které druhy jsou toho schopny, jsou zdrojem intenzivní debaty a předmětem probíhajících experimentálních studií v diskusích o evoluci jazyka. Lidé jsou často popisováni jako jediní primáti schopní hlasového učení, což je ale ve skutečnosti vlastnost sdílená několika různými skupinami savců i ptáků. Netopýři, ploutvonožci, kytovci, sloni, pěvci, papoušci a kolibříci dokážou komunikovat zejména hlasem. Vědci však neustále kladou otázky o tom, jak se hlasové učení u jiných druhů srovnává s tím u lidí.

Jak psi vnímají a jak se učí

Vědci z University of York prokázali, že psi reagují na to, jak s nimi mluvíme. Již dříve nebylo žádným tajemstvím, že mluvení vysokým hlasem s přehnanými emocemi, stejně jako to dělají dospělí s miminky, zlepšilo vztah se štěňaty, ale u dospělých psů to neznamenalo žádný rozdíl. Znamená to tedy, že štěně vnímá v mnohých ohledech podobně jako dítě a lze k němu tak přistupovat při výchově.

Vědci z Yorku testovali tuto teorii pomocí nových experimentů navržených tak, aby pochopili více o tom, proč lidé takto mluví se psy a zda je to pro psy nějakým způsobem užitečné nebo zda to lidé dělají jednoduše proto, že rádi zacházejí se psy stejným způsobem jako s dětmi. To ovšem nebyla jediná věc, kterou se podařilo zjistit o tom, jak se psi učí a rozumí lidskému jazyku.

Výzkumníci provedli sérii testů řeči s dospělými psy, kde měli psi možnost naslouchat jedné osobě pomocí řeči zaměřené na psa obsahující fráze jako „jsi hodný pes“ a „půjdeme na procházku?“ a poté další osoba začala říkat fráze, bez obsahu souvisejícího se psem, například „Včera večer jsem šel do kina.“ Pozornost během monologů byla měřena a po řeči si psi mohli vybrat, se kterým mluvčím chtějí fyzicky komunikovat. Zjistili tak, že dospělí psi touží mnohem více komunikovat a trávit čas s mluvčím, který říká něco s obsahem souvisejícím se psy.

Bunny se začala učit komunikaci s lidmi od jediného tlačítka – tedy slova – a dnes jich umí ovládat desítky. Některá lépe, jiná hůře, ale o komunikaci se aktivně snaží, jak je znát na videích. Podle majitelky je to nejpozoruhodnější, že její fenka komunikuje o mnohem širším spektru věcí než jen těch psích.

Fenka údajně dokáže označit i věci jako sen. Neví sice, jak přesně popsat příhodu, kterou právě měla, takže jí říká noční mluvící spaní, ale jasně ukazuje svým pánům, že právě něco nezvyklého prožila. Alexis neví nic o profesionálním výcviku a její fenka jím nikdy neprošla. Nemá dostatečnou kvalifikaci na to, aby učila svého psa mluvit, přesto se podařilo navázat obdivuhodnou komunikaci.

Díky těmto schopnostem kariéra fenky v minulém roce raketově rostla. To také vedlo k vytvoření kanálu na YouTube a produktům dostupným na její vlastní webové stránce. Fanoušci mohou nakupovat značkové mikiny s kapucí, trička a další doplňky se psem. Bunny ale díky svému kanálu navázala partnerství s inovativní technologickou společností, která majitelům domácích mazlíčků umožňuje přizpůsobit tlačítka pro nahrávání a přehrávání jejich vlastním špičákům. Smyslem je obohatit vztahy mezi zvířaty a lidmi a poskytnout co nejlepší prostor k mezidruhovým hovorům. Alexis má dokonce vyhlídku, že by mohla uzavřít smlouvu na knihu. Autorkou je samozřejmě ona a v publikaci dokumentuje, jak probíhá výcvik psa, který se učí mluvit lidskou řečí. Bunny je tedy opravdu populární. Při troše štěstí se třeba podaří v budoucnu pokročit i s jinými zvířecími druhy, které by mohly komunikovat.

Autorský článek. Další zdroje: Royalsocietypublishing.org, York.ac.uk, Moderndogmagazine.com

Reklama
Nejčtenější články
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Celý svět zasáhla zpráva o rakovině princezny Kate. Její mladší bratr James zveřejnil dojemný vzkaz a...

Styl

Díky mimořádně vysokému množství hořčíku dokáží koupele v epsomské soli ulevit od depresí, bolesti a...

Dům a zahrada

Efektivní úklid v domácnosti se psem: Jak na chlupy, skvrny od bláta, moči či krve