Návod na postavení zahradního domku z fošen

 Dílna 
16. září 2017 09:17 / Marie Popelková
  0
📷
4 fotografie v galerii
Jednoduchý zahradní domek z fošen zvládnete postavit i sami. Shutterstock
S trochou šikovnosti si můžete malý zahradní domek postavit i svépomocí. Stavbu pak můžete využít například na ukládání zahradního či stavebního nářadí.

Na výrobu zahradního domku budete potřebovat prefabrikované fošny a praktická nástrčná spojení. Díky tomuto materiálu vám domek bude růst doslova pod rukama. Návod krok za krokem:

1. Vyberte si vhodné místo pro zahradní domek. Nejprve připravte solidní základy pro zajištění stability domku. Velmi dobře se hodí dlažební desky nebo podezdívka.

2. Poté uložte na základový pás podlahové trámy. Podklad pro podlahové trámy musí být absolutně rovný a kolmý. K podlahovým trámům přišroubujte soklové fošny.

3. Před dalším pracovním krokem je velmi důležité, aby podélné a příčné nosníky vzájemně svíraly pravý úhel. Za tímto účelem změřte měřicím pásmem úhlopříčky a nosníky srovnejte. Tak zajistíte bázi pro výstavbu rovných stěn. Pro ukládání fošen na sebe použijte montážní dřevo. Drážky fošen se tak při zatloukání nepoškodí.

4. Na místě, kde mají být dveře, opatrně odstraňte pomocí truhlářského dláta přesahující pero z fošny.

5. Nyní zabudujte dveře. U většiny zahradních domků z fošen lze prkna dveřního rámu použít stranově obráceně. Dveře je tak možné zavěsit vlevo i vpravo.

6. Skládáním prken na sebe postavte stěny. Pozor: Při stavbě kontrolujte vodováhou kolmé uložení fošen. Na stanovených místech osaďte okna. Abyste zabránili prasknutí fošny, vyvrtejte všechny otvory pro šroubová spojení předem.


7. Podoba domku se již začíná rýsovat: Upevněte sokl a vrchol štítu. Tím vytvoříte základnu pro střešní konstrukci. Poté vložte vaznici do příslušné prohlubně.

8. Namontujte střešní bednění a přišroubujte je k vaznici. Pozor: Prkna bednění nepokládejte příliš těsně k sobě. Působením vlhkosti dřevo nabobtná.

9. Po vybudování střešní konstrukce začistěte okraje oken vnější a vnitřní krycí lištou.

10. Pro odvod vody připevněte na střešní bednění okapové prkno. Stabilitu domku a jeho zajištění proti větru dosáhnete tím, že stěny a střechu spojíte pomocí úhelníků a závitových tyčí.

11. Po výstavbě základní konstrukce zahradního domku můžete krok za krokem položit vnitřní podlahu.

12. Vaznicové spojky pro upevnění použijte i uvnitř domku. Tím zajistíte střechu před vichřicí. Z venkovní strany pak na štít nainstalujte ochranu proti větru.

13. Pro izolaci střechy můžete použít např. asfaltový šindel. Vystupte po žebříku do výše střechy a začněte na venkovní část střechy připevňovat šindele pomocí hřebíků. Přesahující pásy šindele lze snadno uříznout odlamovacím nožem nebo nožem na koberce.

14. Postupujte po jednotlivých pruzích směrem nahoru až k hřebenu střechy.

15. Pokládka poslední řady: Pro utěsnění hřebene doporučujeme seříznout druhy šindele tak, aby bylo možné jejich přesné sesazení k sobě.

Reklama
Nejčtenější články
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Celý svět zasáhla zpráva o rakovině princezny Kate. Její mladší bratr James zveřejnil dojemný vzkaz a...

Styl

Díky mimořádně vysokému množství hořčíku dokáží koupele v epsomské soli ulevit od depresí, bolesti a...

Dům a zahrada

Efektivní úklid v domácnosti se psem: Jak na chlupy, skvrny od bláta, moči či krve