Když do skládání dřeva zapojíte fantazii, získáte umělecké dílo

 Dílna 
05. srpna 2017 08:30 / Marie Popelková
  1
📷
7 fotografií v galerii
Skládání dřeva nemusí být nudné. Fantazii se meze nekladou. Pinterest
Skládání dříví do obyčejných dřevníků může být pro někoho nuda. Najdou se ale nadšenci, kteří dokáží i skládání dřeva na otop povýšit doslova na umělecké dílo. Už naši předkové skládali dřevo takzvaně do ježka, tedy do kupky. Jenže postupem let se na tento krásný způsob skládání dřeva pomalu zapomnělo. Přinášíme vám návod, jak palivového ježka poskládat, třeba se vám to zalíbí.

Sušení dřeva je běh na dlouhou trať a pokud jde o tvrdé dřevo, je třeba mu dopřát alespoň dva roky vysychání. Naši dědové nechávali dřevo na ježka první rok zcela odkryté, další roky už takto poskládané dřevo přikrývali.

Jak palivového ježka postavit

Základna

Pro stavbu palivového ježka musíte najít vhodné místo. Mělo by být hlavně rovné. Dřevo se při vysychání různě prohýbá, a tak by na hrbolatém terénu hrozilo sesunutí dřeva. Na rovném povrchu ale s dobře postaveným ježkem nehne ani pořádný vichr.

Jak velkého palivového ježka postavíte, záleží v podstatě na vás. Mohl by mít v průměru i dva metry a více, záleží tedy na prostoru a vašem vkusu. Na stavbu si pozvěte pomocníky, alespoň vaše potomky, kteří vám budou jednotlivá polínka podávat.

Na vybrané místo si udělejte podklad z dehtové lepenky a na ni naplocho poskládejte kameny nebo třeba cihly. Mezi nimi přirozeně zůstává volný prostor, což usnadňuje proudění vzduchu. Podklad všeobecně má sloužit jako jakási hydroizolace, která zabrání vlhnutí a někdy i hnití dřeva odspodu.

První polínka

Na podklad můžete umístit středový kolík, který slouží k tomu, abyste si dobře a zřetelně vyznačili půdorys celé stavby. Poté pomalu začněte stavět. První polínka skládejte tak, abyste silnější konce polen kladli paprskovitě po vnějším obvodu (polínka se musí svažovat dovnitř ke středu ježka). Pokud nemáte polínka taková, že jsou na jedné straně širší než na druhé (to vznikne klasickým štípáním špalku), můžete si ke sklonu pomoci vložením do trojúhelníku seseknutých polen.

I přesto, že se vám může zdát, že ježek velký v průměru dva metry je opravdu příliš, nebojte se. Nakonec to bude naprosto akorát. Polínka se totiž s rostoucí výškou skládají blíže a blíže ke středu.

Odborníci radí, že každý ježek by měl být tak velký, abyste pohodlně dosáhli k jeho středu i na špičku.

Dřevo vhodné na stavbu ježka

Kupku můžete vytvořit i z několika různých druhů dřeva. Velikost polínek by měla být taková, aby přesně pasovala do krbu, grilu či kamen. Ideální je stavět ježka z polen o délce 50 až 60 cm. Klasická krbová polínka mívají délku přibližně 35 cm a tato délka není pro stavbu ježka příliš ideální. Polínka se totiž budou na kruhovém půdorysu paprskovitě rozbíhat. Čím větší polínka na tuto práci použijete, tím větší vám poté vzniknou jednotlivé mezery a zároveň sklon polínek na vnější straně. Pokud toto vznikne nahoře, ničemu to vadit nebude. Dole ale potřebujete mít velice pevnou základnu, aby se vám vaše dílo nezbořilo. S menšími polínky si tak při stavbě základny budete muset dávat větší pozor.

Nezapomeňte na proložení

Je velice důležité, aby byla jednotlivá mezikruží důkladně provázána. Jakmile dosáhne stavba tak půlmetrové výšky, je dobré ji proložit chvojím. Díky tomuto kroku můžete znatelně zvýšit stabilitu celé stavby. Po několika vrstvách polínek můžete zpevnit polínky, které dáte napříč přes ty ostatní. Pokud máte v plánu polínka takto skladovat delší dobu, je možné nad celého ježka ještě navíc přistavět dřevěnou stříšku. Při nedostatku času to však můžete nahradit nějakou velkou plachtou s oky, kterými protáhnete provaz a přivážete k základně či háčky připevníte k zemi.

Vyztužení ježka vnitřní konstrukcí

Někeří odborníci radí vyztužit ježka vnitřní konstrukcí. Tu musíte mít nachystanou ihned při zakládání ježka. Do středu základny umístíte (zatlučete nebo zabetonujete) dřevěný trámek. K němu minimálně na každý výškový metr (nejlépe na každých výškových 50 cm) dřeva přiděláte vodorovné zpevňovací tyče, které mají na konci zarážku. Díky konstrukci se nemusíte obávat, že vám ježek nepřežije následujících několik let.

Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Celý svět zasáhla zpráva o rakovině princezny Kate. Její mladší bratr James zveřejnil dojemný vzkaz a...

Styl

Umělá inteligence už vylepšuje i chuť piva nebo čokolády

Tech

Peugeot získal podeváté v historii ocenění za design, tentokrát s novým SUV fastbackem 3008