Líbí se vám modely vláčků? Zkuste si je sestavit sami

 Dílna 
10. února 2018 13:02 / Jan Novák
  3
📷
4 fotografie v galerii
Železnice ve zmenšené podobě je koníčkem řady mužů různého věku Shutterstock
Fascinují vás spletité železniční tratě, lokomotivy i vláčky z různých období? Vášeň, kterou jste možná opustili společně s posledním zakoupeným číslem legendárního časopisu ABC, je třeba obnovit.

Udělejte si čas a vyčleňte prostor

Dnešní uspěchaná doba modelářství nepřeje. Aby měla vaše činnost smysl, musíte si na modely železnice vyčlenit čas, ve kterém se pravidelně budete svému koníčku věnovat. Mějte na paměti, že není kam spěchat a že výroba pěkného modelu vyžaduje kromě úsilí a umu i trpělivost.

Pokud nemáte garáž nebo pracovnu, vymezte si aspoň koutek v pokoji, kam dáte pořádný stůl s úložnými prostory. Budete mít po ruce všechny potřebné propriety a udržíte tak pořádek. Zásadní také je, abyste měli na práci klid. S dětmi za zády hezký model nepostavíte.

Nepřeceňujte síly

V modelářství dvakrát platí, že učený z nebe nespadl. Nenechte se proto odradit prvními neúspěchy. Jejich riziko také eliminujte tím, že začnete jednoduššími věcmi. Složité úkoly přijdou samy s tím, jak se budete v práci zdokonalovat.

Modelářství vás bude víc bavit, pokud budete zážitky a zkušenosti sdílet. Nemusíte zrovna chodit pracovat do některého klubu, ale je fajn mít parťáka, se kterým můžete postupy či zvolený materiál probrat.

Železnice je nejdražší, ale také nejvíc atraktivní

Funkční dráha je krásná na koukání, ale také na hraní. Když venku prší, se synem nebo s vnukem se od ní nehnete. Děti můžete vést k modelářství od mala, třeba jim vyrobte domácí modelínu, jak jsme psali zde.

Vlaky, návěstidla, stanice či výhybky můžete propojovat či vyměňovat s dalšími nadšenci. Díly či hotové stroje seženete v modelářských prodejnách, internetových obchodech nebo na burzách.

Reklama
Nejčtenější články
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Celý svět zasáhla zpráva o rakovině princezny Kate. Její mladší bratr James zveřejnil dojemný vzkaz a...

Styl

Díky mimořádně vysokému množství hořčíku dokáží koupele v epsomské soli ulevit od depresí, bolesti a...

Dům a zahrada

Efektivní úklid v domácnosti se psem: Jak na chlupy, skvrny od bláta, moči či krve