Líbí se vám výrobky z šišek? Poradíme, jak s nimi pracovat a vyrobit si z nich neokoukané dekorace

 Dílna 
30. října 2018 17:08 / Marie Popelková
  0
📷
11 fotografií v galerii
I z obyčejných hnědých šišek můžete vytvořit barevné dekorace Shutterstock
Líbí se vám dekorace z šišek, ale zároveň rádi experimentujete? Tak jim zkuste pořídit barevný kabátek. Čím veselejší a sytější barvy použijete, tím lépe. A nemusí jít jen o módní kombinace různých odstínů fialové, růžové či modré.

Dekorace z šišek vypadají vždy pěkně a hodí se nejen k podzimu, ale i vánočnímu času. I když jejich základní hnědá barva taky nevypadá zle, zářivé odstíny žluté, modré, červené, žluté, fialové, růžové či oranžové dodají šiškám zcela jiný náboj.

Dekorování z šišek má ale svá specifika. Jde totiž o přírodní materiál, který reaguje na vlhkost a šišky tak mají tendenci se podle aktuálních podmínek různě rozvíjet a zase zavírat, což u těch nabarvených pak může být problém. Tuto drobnou komplikaci lze ale snadno vyřešit.

Šup s nimi do trouby

Hned, jak si šišky přinesete domů, strčte je do trouby. Dejte na plech pečící papír a na něj šišky vyskládejte. Troubu nastavte na 160 °C a pečte asi hodinu. Pak je nechte na vzduchu vychladnout. Šišky budou krásně rozvinuté a připravené k dalšímu dekorování. Kromě toho, že po pečení budou šišky držet tvar, zároveň se zbavíte nejrůznějšího drobného hmyzu, který v šiškách přebývá.

Jaké použít barvy

Někdo si vystačí s obyčejnými temperkami, jiný si pořídí akrylové barvy. Oba typy barev jsou vodou ředitelné. Temperky mají vysoké krycí vlastnosti, rychle zasychají a po zaschnutí jsou spíše matné. Hodně výhod mají také akrylové barvy. Jde o disperzní barvu na bázi polyakrylové pryskyřice. V čerstvém stavu je ředitelná vodou, v zaschnutém stavu je naopak voděodolná. Přesto se však doporučuje zaschnutý akryl nalakovat pro větší odolnost. Vhodná je pro malbu na papír, karton, dřevo nebo plátno. Ať už zvolíte jakýkoliv typ barvy, snažte se docílit co nejsytějšího odstínu.

Technika barvení

Zvolit si můžete i techniku barvení. Někdo si vezme do ruky plochý štětec a pečlivě vybarvuje každou část šišky. Kdo nemá trpělivost, může si rozmíchat trochu hustší barvu třeba v kelímku od jogurtu a šišku pak do barvy doslova ponořit. Předtím je ale dobré na spodek šišky nalepit špejli nebo aranžovací drát.

Jak z šišky udělat kytičky

Ve fotogalerii pod článkem máte znázorněný postup, jak z obyčejné šišky vykouzlit kvítek. Stačí si vzít k ruce ostřejší nůžky a horní dílky šišky jednoduše odstříhat. Není to nic složitého. Střed pak můžete natřít žlutou barvou a okvětní lístky odstínem podle vašich představ. Pro dekorace se vám budou hodit jak takto upravené šišky, tak i ty v celku.

Šiškové dekorace

Z veselých nabarvených šišek lze pak vykouzlit řadu hezkých dekorací. Skvěle budou barevné šišky vypadat i jen tak na talíři, v míse nebo skleněné nádobě. Pokud na spodní části nalepíte tavnou pistolí špejle nebo aranžovaccí dráty, můžete si vytvořit i šiškovou kytici. Zručnější kutilové pak mohou z barevných šišek vytvořit nádherný věnec na dveře. A pokud vám doma někde přebývá prázdný rám od obrazu, podlepte ho kartonem a na něj pak barevné šiškové květy hustě nalepte. Inspiraci najdete ve fotogalerii. Pokud chcete, můžete se pustit i do netradičních dekorací z kaštanů.

Reklama
Nejčtenější články
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Celý svět zasáhla zpráva o rakovině princezny Kate. Její mladší bratr James zveřejnil dojemný vzkaz a...

Styl

Díky mimořádně vysokému množství hořčíku dokáží koupele v epsomské soli ulevit od depresí, bolesti a...

Tech

České zbrojovky jedou naplno, nyní získaly technologii systému automatického granátometu MK 47