Posbírejte poslední zbytky levandule a tvořte. Ozdobíte a krásně provoníte svůj domov

 Dílna 
19. září 2018 08:49 / Marie Popelková
  0
📷
6 fotografií v galerii
Léčivou bylinku ze zahrádky využijete na mnoho způsobů Depositphotos
Zůstala vám ještě na zahrádce levandule? Nenechte ji napospas rozmarům počasí. Léčivou bylinku otrhejte a provoňte s ní dům. Poradíme vám, k čemu všemu ji využít.

Fialová bylinka je nezaměnitelná svým vzhledem i vůní. Uklidňuje, zahání stres, napomáhá dobrému spaní a také odhání hmyz. V interiéru umí být nádhernou dekorací. Její využití je zkrátka obrovské. Pokud máte víc času, vyplatí se z ní vyrobit nejrůznější propriety. Dobrou službu ale prokáže i sušená.

Sušená dekorace

Nejjednodušší věc, kterou můžete s levandulí udělat, je navázat ji i se stonky do kytiček, otočit směrem dolů, přivázat na bidlo a nechat sušit. Nejdříve nádherně provoní místo, kde bude viset, potom ji můžete použít coby dekoraci na řadě míst v domě. Sluší jí to v kuchyni, na chodbě, v ložnici, ale i v koupelně. Pokud nemáte dost levandule na bohatší kytici, klidně vytvořte ze zbytků menší trsy, kterými ozdobíte květináče nebo proutěné košíčky. Tipy na další krásné podzimní dekorace najdete zde.

Látkové pytlíčky

Fialovými květy sušené levandule můžete naplnit menší látkové pytlíčky. Buď si je koupíte, nebo si je jednoduše sami ušijete ze zbylé bavlněné látky nebo staršího tenkého povlečení. Nejvíce jim asi sluší režné plátno. Pytlíčky provoňte šatníky, levandule odpudí případné moly. Oceníte je i pod polštářem, bude se vám v noci lépe spát. Dekorativní pytlíčky můžete použít i jako malé voňavé dárečky pro své blízké.

Přírodní mýdlo

Ani výroba mýdla z levandule není tak složitá. Koupíte si ztuhlou mýdlovou hmotu, kterou rozpustíte v teplé vodě. Pozor, aby nevařila! Přidáte sušenou levanduli, pár kapek levandulového esenciálního oleje a případně další ingredience (například heřmánek). Pořádně promícháte a nalijete do formiček na led nebo na cukroví. Necháte na několik hodin ztuhnout a máte hotovo!

Koupelová sůl

Výroba soli je ještě jednodušší než mýdlo. Stačí si obstarat hrnek Epsomské soli, půl hrnku mořské soli, esenciální levandulový olej a připravit sušenou levanduli ze zahrádky. Všechny ingredience smícháte pořádně dohromady, nasypete do skleněné dózy a pořádně utěsníte. Necháte uležet několik dní a můžete užívat blahodárné účinky vámi vypěstované bylinky.

Levandulový olej

Květy čerstvé levandule posekáte nadrobno, nasypete do hrnce a zalijete olejem tak, aby byly kompletně ponořené. Použít lze olivový nebo slunečnicový, ale také jojobový či mandlový olej. Opatrně přivedete k varu, potom stáhnete a necháte asi tři hodiny probublávat na minimum. Vypnete, necháte vychladnout, přecedíte přes síto a můžete lít do tmavých lahviček. Levandulový olej tlumí bolest a působí protizánětlivě. Hodí se na otevřené rány, bércové vředy i domácí masáž.

Čaj a sušenky

Sušené levandulové květy nasypete do hrnku, zalijete horkou vodou a necháte 5 minut vyluhovat. Poté scedíte a můžete popíjet. Levandulový čaj pomáhá při potížích se spánkem, ale funguje také na migrény nebo menstruační bolesti. Není příliš vhodný pro těhotné a kojící ženy. Kdo si rád smlsne, může si k voňavému čaji upéct levandulové sušenky. Stačí, když do obyčejného receptu z mouky, vajíčka, másla a cukru přidá pár hrstí sušených levandulových květů.

Reklama
Nejčtenější články
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Celý svět zasáhla zpráva o rakovině princezny Kate. Její mladší bratr James zveřejnil dojemný vzkaz a...

Styl

Díky mimořádně vysokému množství hořčíku dokáží koupele v epsomské soli ulevit od depresí, bolesti a...

Dům a zahrada

Efektivní úklid v domácnosti se psem: Jak na chlupy, skvrny od bláta, moči či krve