Údržba motorové pily je snadná a trvá několik minut

 Dílna 
24. února 2020 11:00 / Marie Popelková
  1
📷
4 fotografie v galerii
Motorová řetězová pila se vždy hodí na zahradu Depositphotos
Motorová řetězová pila vám velmi usnadňuje práci, ale jen za předpokladu, že se jí dostane pravidelné péče. V opačném případě vám doslouží podstatně dříve.

Největší těžkosti způsobuje palivo. Pro motorovou pilu jsou nejvhodnější kvalitní benzíny, které mají vyšší oktanové číslo. Ponechávat v nádržce pily dlouhou dobu namíchanou směs  je velmi riskantní. Zvláště u klasického naturalu. Po třech týdnech vám začne palivo degradovat, značně se oslabuje schopnost vázat olej. Používáte–li namíchané palivo, které skladujete dlouhou dobu v kanystru, můžete pilu zadřít. Směs míchejte vždy co nejčerstvější a v doporučeném poměru. Přidáte-li málo oleje, motor se může zadřít, hodně oleje škodí také.

Nastavení jen v servisu

Údržba hnací jednotky motorové pily spočívá především v pravidelné kontrole stavu vzduchového filtru, čištění zapalovací svíčky a žeber na válci pro účinné chlazení.

Moderní pily mají v základní výbavě kompenzaci, která brání nežádoucímu obohacení směsi při znečištění vložky vzduchového filtru. Takže nepoznáte, kdy máte tuto vložku vyměnit. Když ji vyměníte jednou ročně, tak se nic nestane.

Při údržbě zapalovací svíčky, se přesvědčíte o stavu elektrod – černé mastné usazeniny vám signalizují mastnou směs, cihlová barva je známkou velmi dobře pracujícího motoru.

Žebra na válci se čistí proudem stlačeného vzduchu, čistý motor podává plný výkon a má menší spotřebu paliva. Nikdy nezasahujte do nastavení karburátoru. Nastavení bohatosti směsi a otáček má provádět vždy autorizovaný servis.

Řetěz ostrý jako břitva

Pracovat s pilou s tupým řetězem je utrpením a pile to škodí. Tím, že musíte do řetězu silně tlačit, zkracujete životnost řezací liště. K broušení používejte vždy speciální pilník.

Když je řetěz hodně tupý, vyplatí se navštívit servis zahradní techniky, kde řetěz nabrousí speciální bruskou. Při montáži řetěz správně napněte a zkontrolujte také, zda není poškozený doraz vedle lišty a zda funguje bezpečnostní brzda.

Čím namazat řetěz

Olej, který při práci maže řetěz, stříká do prostoru, proto se pro tyto účely prodávají oleje biologicky odbouratelné. Ty neznečišťují spodní vody. Používají je profesionálové při těžbě dřeva. Toto mazivo si můžete koupit, ale pilu byste neměli nechávat dlouhou dobu v nečinnosti. Pokud nepracujete s pilou dlouho, mazací olej z ní vylijte a nahraďte jej olejem motorovým.

Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Celý svět zasáhla zpráva o rakovině princezny Kate. Její mladší bratr James zveřejnil dojemný vzkaz a...

Styl

Televize je stále oblíbené médium, v průměru před "bednou" prosedíme až 4 hodiny denně

Tech

Peugeot získal podeváté v historii ocenění za design, tentokrát s novým SUV fastbackem 3008