Skvělé nápady, jak ze starého kuchyňského náčiní vytvořit užitečné designové kousky

 Dílna 
16. ledna 2018 08:59 / Marie Popelková
  0
📷
4 fotografie v galerii
Nepoužívané kuchyňské potřeby nepatří do koše Shutterstock
Když otevřete v kuchyni všechny skříňky a šuplíky, možná zjistíte, že se vám tam válí spousta kuchyňských potřeb, které už nepoužíváte. Z těchto kuchyňských potřeb lze přitom vytvořit zcela nové věci, které jsou krásné a praktické zároveň.

Třeba doma máte staré struhadlo, které už dávno nestrouhá, plechové trychtýře, které už před lety nahradily moderní plastové, nebo malá nepraktická prkénka, na kterých rozkrojíte sotva jednu housku.

Když si uděláte pořádek v šuplících, dost možná na podobné kuchyňské náčiní, které dlouhodobě k ničemu nepoužíváte, taky narazíte. Než ale tyto kousky vyhodíte nemilosrdně do koše, zamyslete se nad tím, zda byste jim nedokázali vdechnout nový život. Přinášíme tři tipy, jak na to. A pokud vás zajímá, jak zrenovovat starý nábytek, přečtěte si náš článek zde.

Struhadlo

Pokud doma máte struhadlo, které je už tupé tak, že na něm nenastrouháte ani salátovou okurku, udělejte z něj praktickou ozdobu na zeď.

Stačí si vzít kousek dřeva, na který struhadlo přišroubujete "vzhůru nohama". Pro lepší stabilitu je dobré připevnit struhadlo ke dřevu šroubkem nahoře i dole. Dřevo se struhadlem pak přidělejte na zeď v kuchyni.

Rukojeť struhadla, která je nyní dole, může posloužit jako držák na utěrku. Dovnitř struhadla dejte nějakou menší plastovou nádobku, která ovšem struhadlem nepropadne, a do ní pak můžete dát třeba vaše dřevěné vařečky. Nádobku lze vytvořit například z uřezané krabice od mléka, dobře ale poslouží i plastový květináček. Místo vařeček můžete do struhadla zakomponovat i třeba živé květiny, záleží jen na vás.

Trychtýře

I plechové trychtýře mohou ještě ve vaší domácnosti najít nové vužití. Hodí se například do dílny nebo zahradního domku, kde čas od času potřebujete ustřihnout kousek provázku.

Když totiž člověk hledá klubko provázku, častokrát ho nemůže ani najít a když už ho má v ruce, špatně se mu s ním manipuluje. Provázek se různě kluntá, jindy vám zase z rukou celé klubko vypadne a odmotá se tak příliš mnoho provázku a podobně. Díky trychtýřům bude těmto patáliím jednou provždy konec.

Stačí trychtýře jedním šroubkem připevnit na stěnu a klubko dát dovnitř tak, aby konec provázku trčel ven ústím trychtýře. Klubko už nikdy nebudete lovit někde pod stolem a pouhým zatáhnutím si odmotáte přesně tolik provázku, kolik potřebujete.

Malá prkénka

Malá dřevěná prkénka vám možná kdysi připadala roztomilá, ale když jste zjistili, že toho na nich moc nenakrájíte, skončila někde zahrabaná a nevyužitá. Tak je rychle vytáhněte, jednoduše se totiž dají předělat na krásné a praktické kapsáře.

Na tento nápad potřebujete prkénko, sponkovačku a nějakou látku, postačí klidně i stará, ale pořád pěkná utěrka na nádobí.

Podle velikosti prkénka si ustřihněte kousek látky. Měla by být širší než prkénko, aby pak poskytla dostatek prostoru. Látku nejprve po stranách a vespod přidělejte k prkénku pomocí sponkovačky. Použít můžete i malé hřebíčky. Abyste nevzhledné spoje zamaskovali, vemte si stužku a tu pak na spoje nalepte. Kapsář můžete dát pod horní řadu kuchyňských skříněk nebo na věšáček s háčky a schovat do něj třeba příbory.

Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Celý svět zasáhla zpráva o rakovině princezny Kate. Její mladší bratr James zveřejnil dojemný vzkaz a...

Styl

Televize je stále oblíbené médium, v průměru před "bednou" prosedíme až 4 hodiny denně

Tech

Peugeot získal podeváté v historii ocenění za design, tentokrát s novým SUV fastbackem 3008