Vyrobte si s dětmi podzimního ježka, zkrášlí vám zahradu i okenní parapet

 Dílna 
12. listopadu 2020 15:48 / Marie Popelková
  1
📷
5 fotografií v galerii
Doma vyrobený ježek vám nikam neuteče Pixabay
Podzimní dekorace lze vyrobit z nejrůznějších materiálů a mohou mít také mnoho podob. Vytvořit můžete třeba ježka. Bude se dobře vyjímat venku na zahradě i u vás doma. Ježkovi to navíc bude slušet samotnému, ale dobře vypadá i jako součást větší podzimní dekorace.

Ježek je roztomilé zvířátko a k podzimu patří. Pokud máte děti, zapojte je do výroby. Některé typy zvládnou hravě vytvořit i předškoláci.

Brambora a šípky

Velmi jednoduchého ježka vyrobíte například ze syrové brambory a šípků. Nasbírejte si pár šípků a vyberte si vhodnou bramboru. U šípků ponechejte kratší stopky a připevněte k nim aranžovací drátek. Šípky na drátcích pak napíchejte do brambory místo bodlinek. Očka lze vytvořit třeba pomocí hřebíčku, koření najdete buď v domácích zásobách nebo jej kupte v obchodě. Místo nosu můžete na drátku zapíchnout do brambory třeba jeřabinu.

Alternativou je ježek s párátky. Podobně jako šípky na drátcích můžete do brambory hustě napíchat také párátka. A buď je necháte jen tak, nebo na jejich konce ještě napícháte plody šípků.

Láhev, bavlnka a šišky

Hezky vypadá také ježek z láhve. Vhodná je menší skleněná či plastová láhev, kterou potřete lepidlem, které po zaschnutí zprůhlední. Láhev je potřeba částečně obmotat hnědou bavlnkou. Stačí obmotat jen hrdlo láhve a kousek širší části, není třeba víc, protože zbytek láhve pokryjí šišky. Otvor v láhvi zadělejte polystyrenovou kuličkou, kterou si předem obarvěte. Čumáček ježka tak budete mít hotový. Očka lze udělat z korálků nebo můžete použít i hotová nalepovací očka. Nakonec stačí tělo ježka oblepit šiškami. Mohou být klidně z různých stromů, nejen z borovic. Volná místa můžete vyplnit třeba malými šiškami z olše nebo jinými přírodninami dle své fantazie. Jaké další dekorace lze ze šišek vytvořit, se dočtete v článku zde.

Bambulkový ježek

Ježka lze vyobit také z hnědé čtvrtky a příze, ideálně v podzimní barvě. Na čtvrtku hnědého papíru nakreslete třeba pomocí sklenice kolečko, které bude představovat ježčí tělo. Do kolečka ještě nakreslete menší kolečko, které později vystřihnete. Pak už jen stačí dokreslit čumák a nožky a celého ježka vystřihněte. Nezapomeňte vystřihnout i středové kolečko. Jakmile máte hotovo, ježka si znovu překreslete na hnědou čtvrtku a opět vystřihněte, potřebujete totiž dvě stejné části.

Připravenou přízi si namotejte na tužku a konec provlečte oběma vystiženými těly ježka a několikrát pevně uvažte. Středovým otvorem pak prostrkávejte tužku s bavlnkou a co nejpečlivěji tělo ježka obmotejte přízí. Jen krk a nožky nechejte volné. Jakmile vám bavlnka dojde, opět udělejte několik uzlů a zbytek ustřihněte. Pak po hraně přízi prostřihněte, ale někde nechejte vlákna nerozstřižená, aby vám bambulka nevypadla. Nakonec vezměte provázek a provlečte jej mezi tělíčky a jemně utáhněte, tím bambulku zpevníte. Na úplný závěr domalujte ježkovi očka a máte hotovo. Další inspiraci na doma vyrobené ježky najdete ve fotogalerii pod článkem.

Reklama
Nejčtenější články
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Celý svět zasáhla zpráva o rakovině princezny Kate. Její mladší bratr James zveřejnil dojemný vzkaz a...

Styl

Díky mimořádně vysokému množství hořčíku dokáží koupele v epsomské soli ulevit od depresí, bolesti a...

Dům a zahrada

Efektivní úklid v domácnosti se psem: Jak na chlupy, skvrny od bláta, moči či krve