Pyrografie a gravírování jsou dvě šikovné techniky pro zdobení nejen dřeva

 Dílna 
28. června 2021 17:03 / Veronika Prášilová
  0
📷
4 fotografie v galerii
Vykouzlit se dají opravdové skvosty Depositphotos
Psát, kreslit, zdobit. S nástroji, se kterými vás seznámíme, můžete tvořit skutečně dle své nejbujnější fantazie. Máte-li blízko k práci rukama a kreativita je vaše druhé jméno, věříme, že vás tato udělátka nadchnout.

Představíme vám dvě techniky, které při práci vypadají shodně, ale principiálně jsou diametrálně odlišné.

Gravírování aneb vybrus si co chceš

Zcela běžné je gravírování například sklenic, kdy se do hladkého povrchu vybrousí nějaký nápis, obrázek či logo společnosti. Při velkovýrobě se používají samozřejmě stroje. Mechanickým se říká pantografy, kdežto počítačem řízené jsou nazývány gravírovacími plottery. Pro kusovou výrobu, tedy vhodné i pro domácí využití, se používají gravírovací pera, což jsou v podstatě malé vrtačky s kulovitými brousky. S jejich pomocí lze vybrousit prakticky jakýkoliv motiv. Použijeme-li pero na dřevo, motiv se zvýrazní lehkým ožehnutím gravírovaného povrchu.

Pyrografie aneb psaní ohněm

Poskládáme-li řecká slova pro oheň (pur) a graphos (psát), vyjde nám název další techniky – pyrografie. V podstatě to není nic jiného než vypalování motivu pomocí pájky. Ta je ovšem pro umělecké účely upravena podobně jako gravírovací pero, tedy že s ní lze pohodlně a citlivě pracovat. V obchodech ji naleznete pod různými názvy, například vypalovací či pájecí pero, pyrografická sada nebo vypalovačka do dřeva. Čtěte také: Strašák jménem glutamát. Je opravdu tak škodlivý, jak se říká?

Vhodné materiály a techniky práce

Pro pyrografii je samozřejmě nejvhodnějším materiálem dřevo. Setkat se však lze i s podkladem v podobě korku, kamene či kůže. Ta však musí být vyčiněná, jinak by uvolňovala zdraví škodlivé plyny. Pro začátečníky je však rozhodně nejlepším startovacím materiálem klasické dřevo, a to nejlépe co nejsvětlejší, například z javoru či lípy. Než se pustíte do svého prvního pokusu „na ostro“, určitě si práci s pájkou vyzkoušejte na cvičném kusu dřeva, abyste si nepoškodili třeba oblíbený kus nábytku. Různé odstíny vznikají pomocí odlišných hrotů, ale také díky odlišné teplotě, délce kontaktu s materiálem nebo naklánění pera. Motiv si můžete na dřevo předkreslit, anebo použít železné šablony. Uvádíme příklady, na co se dají použít obě techniky:

  • rámy na obrazy
  • fotorámečky
  • kuchyňská prkénka a náčiní
  • dárkové krabičky
  • jmenovky (na dárky nebo bylinky)
  • podnosy
  • hudební nástroje
  • ramínka

Obě techniky jsou velmi efektní a věříme, že by si je rády vyzkoušely i děti. Zde to však důrazně nedoporučujeme. Pouze, budete-li si stoprocentně jistí, že to pod vaším dohledem zvládnou. A na závěr snad netřeba připomínat, že se tyto techniky dají využít nejen pro vaše domácí účely, ale také na dárkové předměty pro vaše blízké.

Zdroj: www.homebeautifully.com, www.wikihow.com

Reklama
Nejčtenější články
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Hollywoodský glamour: Odhalení módních trendů celebrit

Styl

Čtyři ženská znamení, která nemívají štěstí v lásce. Proč tomu tak je a je možné si lásku do...

Tech

I detektor lži se dá podvést. Víte, jak funguje, a dokázali byste ho obelhat?