Proč kupovat vyžínač nebo křovinořez a je lepší elektřina nebo benzín?

 Dílna 
07. června 2021 09:25 / Marie Popelková
  0
📷
4 fotografie v galerii
Vyžínače pomohou tam, kde to už sekačka nezvládá Depositphotos
Proč vlastně kupovat vyžínač nebo křovinořez? Ani nejdokonalejší sekačka totiž nedokáže posekat trávu u plotů, záhonů a kolem stromů. Vyžínač si s tím hravě poradí.

Záleží jen na vás, jestli zvolíte lehký stroj na trávu, nebo silnější křovinořez, který vám poslouží i k sečení větších ploch, které nepotřebujete pravidelně udržovat a budete schopni vyčistit je i od tvrdých dřevin. 

Elektřina nebo benzín?

Zda koupíte zařízení poháněné elektřinou, nebo benzínem, je otázka, kterou musíte řešit i při nákupu sekačky. Na malých pozemcích vám poslouží elektrický vyžínač. Pokud se o váš pozemek staráte pravidelně, žádné vzrostlé kopřivy a bodláky nebudete muset ničit, protože nenarostou.

Pro velké zahrady je vhodnější pořídit si benzínovou verzi. Při práci nejste omezováni délkou přívodního kabelu nebo prodlužovací šňůry. Benzínový pohon jde ruku v ruce s vyšším výkonem. Ale počítejte s tím, že benzínový vyžínač vyžaduje větší péči než elektrický. Musíte přesně dávkovat benzín s olejem a dbát, aby kapaliny nezestárly. Kapaliny při dlouhém skladování degradují a pokud necháte namíchaný benzín z jedné sezony na druhou, můžete zadřít vysokoobrátkový motor.

Na našem trhu se v současné době nabízejí i cenově dostupnější aku zařízení. K dostání jsou ucelené sady, do nichž použijete jednu baterii, samotné stroje nestojí moc peněz, dražší je akumulátor s nabíječkou.

Žací struna

Při nákupu byste měli sledovat průměr žací struny. Aby mohla useknout stébla trávy, musí být struna napnutá. To zajistíte dostatečnými otáčkami motoru, díky odstředivé síle struna stéblo usekne.

Pokud však zvolíte slabý motor a žací strunu velkého průměru, práci si můžete velmi zkomplikovat. Je třeba si uvědomit, že se jedná o motory chlazené vzduchem, může dojít k havárii, lidově řečeno motor se uvaří. Přetížená je strunová žací hlava, ale zatížení ovlivňuje i životnost úhlového převodu. Nejpostiženějšími částmi stroje bývají spojka a motor. Pokud proti němu působí velké zatížení, je ve válci vychylován ze svého pohybu, protisíly ho vyvracejíí a motor se otlouká o stěny válce. Pomatujte si proto, že kvalitní a hlavně rychlé sečení vám nezajistí jen nejsilnější žací struna, ale i odpovídající výkon motoru. Žací struny se vyrábějí v různých tvarech: kruh, čtverec, trojúhelník, hvězdička. Výsledky ukázaly, že na kvalitu sečení mají jen malý vliv.

Péče o benzín

Benzínové křovinořezy jsou poháněné vysokoobrátkovými dvoutaktními motory, musíte věnovat velkou pozornost kvalitě benzínu, který se míchá s olejem v různém poměru, záleží na typu křovinořezu. Namíchaná směs má omezenou životnost. Je vhodné namíchat si vždy menší množství, o kterém víte, že ho spotřebujete v krátké době. Starým benzínem motory trpí. Dále čtěte: Jak vybrat správnou sekačku? Záleží na pozemku i na tom, kdo ji bude obsluhovat.

Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Celý svět zasáhla zpráva o rakovině princezny Kate. Její mladší bratr James zveřejnil dojemný vzkaz a...

Styl

Televize je stále oblíbené médium, v průměru před "bednou" prosedíme až 4 hodiny denně

Tech

Peugeot získal podeváté v historii ocenění za design, tentokrát s novým SUV fastbackem 3008