Pokud vám uniká ze sprchového koutu vlhkost, zkontrolujte okolní spáry. Opravit je můžete i sami

 Dílna 
21. dubna 2021 20:08 / Veronika Prášilová
  0
📷
4 fotografie v galerii
Ne vždy musíte volat řemeslníka Depositphotos
Netěsnící spáry dokáží napáchat pořádnou paseku. A to zvláště tam, kde bývá vlhko. Typickým problémem bývá okolí sprchového koutu či vany, kde odloupané nebo zteřelé těsnění může způsobit i takové škody, jako je vzdouvající se omítka či vlhkost prostupující do sousední místnosti.

Pokud se s podobnými patáliemi potýkáte i vy, zkuste si spáry opravit sami. Není to nic těžkého ani finančně náročného.

Nabídka je široká, vybere si každý

Není neobvyklé, že po pár letech užívání začíná použitý materiál pomalu, ale jistě dosluhovat. Výhodou je, že výrobci nabízejí skutečně nepřeberné množství materiálů a řešení, která vám v této situaci pomohou, a nebudete tak muset dlouho čekat, než k vám zamíří řemeslník, kterých je v současné době stále méně, nebo spíše jsou více vytížení.

Nejprve zamiřte do hobby marketu a v příslušném oddělení sáhněte po vhodné spárovací hmotě, kterou výrobci nabízejí v několika variantách od akrylátové přes silikonovou, epoxidovou až po cementovou. Výhodou také je, že se uvedené hmoty prodávají buď v čirých barvách, případně mnozí výrobci myslí také na to, že je budete dávat na viditelná místa a snaží se tomu přizpůsobit svoji barevnou nabídku.

Jen tolik, kolik využijete

Dobře také zvažte, kolik spárovací hmoty budete potřebovat. Pokud vám netěsní jen několik centimetrů plochy, určitě není nutné sáhnout po velkém, často i několikakilogramovém balení. Naopak zvolte výrobek, který je nabízen v praktickém balení s aplikačním nástavcem, který vám usnadní nejen spoustu práce, ale i času. Navíc u menšího balení nebude hrozit, že vám zbývající hmota zatvrdne a už ji nebudete moci dále využít. Výhodou je, že spárovací hmotu můžete využít nejen v koupelně u sprchového koutu, ale skvěle se hodí také v jiných částech domácnosti, například při zapravování krycích lišt či okolí okenních rámů.

Začněte důkladnou očistou

Po příchodu domů se můžete pustit do práce. Nejprve například pomocí šroubováku či špachtle odstraňte starou spárovací hmotu a místo ještě důkladně očistěte, aby na něm nezůstaly původní zbytky hmoty, ale také prach či jiné nečistoty, které by ovlivnily přilnutí nové vrstvy. Místo je také dobré odmastit, ideálně acetonem, ale na škodu není ani klasický mycí prostředek na nádobí. Poté plochu důkladně vysušte, pro větší jistotu klidně vyčkejte do druhého dne, dokud nebude místo dobře připraveno.

Aplikaci klidně zopakujte

Jakmile je místo připraveno, naneste přípravek pomocí dávkovače na odkrytou spáru, nezapomeňte při tom z každé strany udělat alespoň drobný přesah. Nanesenou hmotu nechejte důkladně vyschnout. Držte se pokynů výrobce uvedených na přípravku. Určitě není na škodu, pokud po zaschnutí nanesete spárovací vrstvu ještě jednou. Byl-li aplikátor silnější než zakrývaná spára, ještě před zaschnutím přesahující hmotu z kachliček opatrně odstraňte, avšak buďte velmi obezřetní, abyste nezasáhli přímo do překryté spáry.

Dobrá vychytávka

Pokud máte například příliš široké prsty, můžete využít pro uhlazení a zarovnání hmoty speciální stěrku, která se pro tyto účely prodává v hobby marketech či v prodejnách s barvami a laky. Jestli jste si ušpinili ruce při aplikaci akrylového tmelu, postačí vám umýt si je čistou vodou. Jestliže jste využili silikon, budete potřebovat speciální rozpouštědlo. Čtěte také: Odstranit staré linoleum i se zbytky lepidla může být oříšek. Rady, které pomohou

Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Celý svět zasáhla zpráva o rakovině princezny Kate. Její mladší bratr James zveřejnil dojemný vzkaz a...

Styl

Televize je stále oblíbené médium, v průměru před "bednou" prosedíme až 4 hodiny denně

Dům a zahrada

Vodní kámen zlikviduje konvici, myčku i pračku. Zatočte s ním některou z osvědčených metod