Nesprávným používáním se vrtáky ztupí až čtyřikrát rychleji. Nabrousit si je zvládnete i sami

 Dílna 
22. září 2021 13:55 / Šárka Sokolská
  0
📷
4 fotografie v galerii
Aby vám vrtáky dlouho a dobře sloužily, je potřeba se k nim náležitě chovat Pixabay
Nic nevydrží věčně. Ani vrtáky. Taky se časem ztupí. Co pak s nimi? Vyhodit je je zbytečné. Poradíme vám, jak jim zase zpět vrátit ostrost.

Vrtačka je dnes poměrně běžnou součástí každé domácnosti. Asi totiž není nikoho, kdo by čas od času nepotřeboval vyvrtat díru do zdi nebo dřeva. Problém ale může vzniknout tehdy, pokud zjistíte, že máte doma všechny vrtáky tupé. Takovým totiž nikdy nic nevyvrtáte. Bude se vám jen točit na místě a díra žádná nevznikne. Co s tím? Problém se dá vyřešit. 

Co brousit

Pro ruční broušení vrtáku se hodí pouze menší vrtáky s průměrem do 10 mm, ty větší  raději svěřte od rukou odborníků. Ideální bude, pokud si první broušení vyzkoušíte na vrtáku, který můžete zničit. Můžete ho několikrát zkrátit a opět nabrousit, dokud nedosáhnete požadovaný tvar.

Vrták zafixujte

K broušení vrtáků budete potřebovat úhlovou brusku a brusný nebo řezný kotouč. Vrták se skládá z několika částí: hřbet, čelo, hlavní ostří, příčné ostří, jádro. Vrták je dobré upnout do vrtačky, případně do svěráku, a to z toho důvodu, aby se vám neustále neprotáčel a neporanili jste se o něj. Na úhlovou brusku si nasaďte brusný nebo řezný kotouč. 

Dodržujte úhel

Pokud se zaměříte na špičku vrtáku, uvidíte na ní dvě hranky. Právě o ty se jedná, ty budete úhlovou bruskou ostřit. Úhel hřbetu u tvrdého materiálu bývá mezi 6 až 9°, u středně tvrdých materiálů 9 až 12° a u měkkého 12 až 18°. Úhly je nutné dodržet. Při práci buďte opatrní, protože vrták se během broušení dokáže zahřát opravdu na hodně vysokou teplotu. Proto jej nechejte vždy chvíli vychladnout. Naostřený vrták také nezapomeňte vyzkoušet.

Jak pečovat o vrtáky 

Aby vám vrtáky dlouho a dobře sloužily, je potřeba se k nim náležitě chovat. Asi nejhorší, co můžete udělat, je používat nevhodný vrták do nevhodného materiálu, navíc se špatně zvolenými otáčkami. Podle čeho vybírat vrtáky pro určitý druh materiálu jsme psali zde. Při takovým zacházení se vám vrták ztupí čtyřikrát rychleji. 

Zdroj: instructables.comwikihow.com.

Reklama
Nejčtenější články
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Celý svět zasáhla zpráva o rakovině princezny Kate. Její mladší bratr James zveřejnil dojemný vzkaz a...

Styl

Díky mimořádně vysokému množství hořčíku dokáží koupele v epsomské soli ulevit od depresí, bolesti a...

Dům a zahrada

Efektivní úklid v domácnosti se psem: Jak na chlupy, skvrny od bláta, moči či krve