Připravte si tablety na čištění záchodu. Postačí vám tři suroviny: Jedlá soda, kyselina citronová a voda

 Dům 
25. ledna 2022 17:53 / Šárka Sokolská
  0
📷
4 fotografie v galerii
K výrobě vám postačí tři suroviny Depositphotos
Záchodová mísa je místo, které by mělo zářit čistotou. A asi nejhůře se odstraňují usazeniny pod vodní hladinou. Poradíme vám, jak s nimi snadno zatočit.

Stačí pár jednoduchých ingrediencí a během chvíle si můžete vyrobit skvělou šumivou tabletu, která si poradí s usazeninami pod vodní hladinou. Navíc jde zcela o ekologický prostředek, s jehož výrobou vám mohou pomoci i děti. Jak na to? Je to jednoduché, zabere vám to jen 10 minut. A takové tablety vám vydrží opravdu měsíce. 

Tři ingredience

Je to skutečně tak. K výrobě šumivých čisticích tablet vám stačí pouhé tři suroviny, které běžně seženete v kterékoliv drogerii či potravinách. Které to jsou? Jedlá soda, kyselina citronová a voda. Pokud chcete, aby tablety voněly, můžete do nich kápnout také trochu vonného oleje. 

Jak na to

V míse smíchejte 200 g jedlé sody a 90 g kyseliny citronové. Smíchejte sodu s kyselinou a přidávejte postupně vodu z rozprašovače (přidat můžete esenciální olej nebo i ocet), dokud nebude mít směs lepivou konzistenci.  Avšak nesmí být mokrá, jinak začnou tablety pracovat a vyšumí vám.  Pokud nechcete, aby byly tablety čistě bílé, můžete do nich přidat trochu potravinářského barviva.

Použijte formičky 

Tato práce by mohla bavit hlavně děti. Vytvořenou směs natlačte do formiček, které máte na výrobu ledu, ideálně silikonových. Co se vám do nich nevejde, zpracujte rukama v kuličky. Formu pak zatižte, aby vám z ní hmota nevylézala. Nechejte zhruba tři hodiny ztuhnout, ideálně i přes noc. Poté jednotlivé tvary vyndejte ven. A máte hotovo.

Jak to funguje

Tabletu stačí jednou za týden vhodit do mísy. Kyselina citronová začne reagovat a pěnit. Díky tomu se uvolní špína a bakterie i v místech, na které byste štětkou jen tak nedosáhli. Zbytek kyseliny pak můžete použít i k úklidu dalších místností v domácnosti. Více se dočtete zde. Nejlepšího efektu dosáhnete při čištění tak, že záchod vylijete octem, vhodíte tabletu, počkáte, až vyšumí, a necháte vše 10 minut působit. Tabletu můžete také použít na čištění splachovací nádržky.

Zdroj: earthfriendlytips.com, getgreenbewell.com.

Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Celý svět zasáhla zpráva o rakovině princezny Kate. Její mladší bratr James zveřejnil dojemný vzkaz a...

Styl

Televize je stále oblíbené médium, v průměru před "bednou" prosedíme až 4 hodiny denně

Dům a zahrada

Vodní kámen zlikviduje konvici, myčku i pračku. Zatočte s ním některou z osvědčených metod