Nevyhazujte zbytky svíček. Můžete díky nim ještě zazářit na oslavě narozenin

 Dílna 
30. ledna 2022 15:58 / Marie Popelková
  0
📷
4 fotografie v galerii
Svíčku na dort ve tvaru číslice můžete svým blízkým vyrobit i sami Depositphotos
Ať se snažíte sebevíc, velmi často se vám stane, že zapálenou svíčku nespotřebujete na 100 procent. Vždy kousek vosku zůstane na dně. Pokud je vám líto zbytky svíček jen tak vyhodit, máme pro vás řešení. Vyrobte z nich maličkost, kterou oslníte na každé narozeninové párty.

Než se pustíte do práce, shromážděte si na jedno místo všechny zbytky svíček, které doma najdete. Pokud máte zbytky celých svíček, stačí je jen nařezat na menší kousky. Pokud máte zbytky svíček ve skle, bude třeba z nich vosk ještě před prací dostat ven. Existuje několik způsobů, jak na to.

Mrazák to jistí

Vychladlou skleničku s voskem dejte do mrazáku. Po asi hodině se začne vosk od stěn sklenice odlupovat. Někdy jde vosk vyklopit rovnou, jindy mu musíte ještě trochu pomoci tupým nožem. 

Napusťte do skla teplou vodu

Pokud není vrstva vosku příliš silná, můžete zkusit do sklenice napustit horkou vodu. Vosk se začne tavit a vyplave na povrch. Jakmile začne voda chládnout, vosk mírně ztuhne. A to je nejlepší čas na to hmotu ze sklenice vytáhnout.

Zapněte troubu

Vosk ze skla můžete odstranit také pomocí trouby. Předehřejte ji na 150 stupňů Celsia. Plech vyložte alobalem a sklenici na něj postavte dnem vzhůru. Vložte plech do vyhřáté trouby a vosk občas kontrolujte. Asi po 15 minutách se vosk roztaví a odteče na alobal. Poté plech z trouby vytáhněte a sklenici opatrně pomocí rukavic sundejte z plechu.

Originální narozeninové svíčky

Ze zbyků svíček se dají mimo jiné vyrobit i originální narozeninové svíčky ve tvaru číslic, které budou třeba na dortu upozorňovat na věk oslavence. Než se pustíte do práce, připravte si následující potřeby:

  • knoty
  • plytký keramický tácek
  • vykrajovátka ve tvaru číslic
  • párátka
  • fén

Jak na to

Nejprve se pusťte do roztopení vosku. Na to budete potřebovat dva hrnce – jeden větší a jeden menší. Vosk je totiž třeba rozpustit ve vodní lázni. Dejte ho tedy do menšího hrnce a ten postavte na větší hrnec, do kterého dáte trochu vody.

Jakmile je vosk roztopený, nalijte ho na plytký keramický tácek. Vrstva vosku by měla být tenká jen asi tři až pět milimetrů. Pak chvilku počkejte, až začne vosk tuhnout. Je třeba vychytat chvíli, kdy je vosk ještě měkký a tvárný, ale zároveň už dostatečně pevný, aby držel tvar. Trvá to tak dvě minuty. Pak vemte vykrajovátka s číslicemi a vytlačte je do vosku. Každou číslici dvakrát, protože je budete spojovat. Nechte ztuhnout a teprve potom číslice z vosku vyndejte.

Nyní vemte do ruky fén a číslice mírně teplem povolte. Pracujte na gumové podložce, ať si nezaneřádíte stůl. Na trochu změklou číslici položte po celé délce knotek a také zhruba od poloviny délky párátko, obojí do vosku jemně zatlačte. Na takto upravenou číslici položte druhou a opět fénem trochu vosk povolte, aby obě části k sobě pěkně přilnuly. Nechejte znovu ztuhnout a máte svíčku, kterou díky párátku zapíchnete do dortu.

Tip: Podobně můžete vytvořit i další tvary, třeba srdíčko, hvězdičku, stromeček a podobně. Stačí si jen pořídit vykrajovátko v požadovaném tvaru. Vykrajovátka lze pořídit v běžných domácích potřebách.

Zdroj: Autorský článek.

Témata: svíčka, narozeniny, dort,
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Celý svět zasáhla zpráva o rakovině princezny Kate. Její mladší bratr James zveřejnil dojemný vzkaz a...

Styl

Televize je stále oblíbené médium, v průměru před "bednou" prosedíme až 4 hodiny denně

Dům a zahrada

Vodní kámen zlikviduje konvici, myčku i pračku. Zatočte s ním některou z osvědčených metod