Víte, jak doma správně pověsit obrazy? Důležitý je i tvar stěny!

 Dům 
05. května 2017 15:28 / Marie Popelková
  0
📷
4 fotografie v galerii
Věšení obrazů v bytě má svá pravidla. Vhodnou velikostí či tvarem rámu můžete opticky změnit i proporce celého pokoje. Shutterstock
Na první pohled se může zdát, že na pověšení obrazu v bytě není nic složitého. Pokud ale chcete, aby umělecké dílo na zdi opravdu vyniklo, je třeba dodržet pár zásad!

Obrazy byste měli volit podle tvaru stěny. Vezměte v úvahu různé faktory jako je půdorys a výška pokoje, osvětlení a viditelnost z různých míst. Platí jednoduché pravidlo: na užší zdi se lépe hodí vysoké obrazy, na široké zdi pak obrazy na šířku, na malé zdi jsou hezčí malé obrázky a na velké naopak rozměrnější obrazy.

Obrazy v jedné místnosti by měly dodržovat podobný styl, ale samozřejmě záleží na osobitém vkusu každého majitele nemovitosti. Obraz zavěste středem ve výši očí, cca v průměru 1,65 až 1,8 metru od podlahy. Velkým obrazem můžete malý pokoj opticky zvětšit, pověsíte-li více malých obrazů nad sebe, získáte pocit výšky.

Pro velké a těžké obrazy a dekorace stěn zvolte hmoždinky, pro menší obrázky vám postačí tzv. twenty háčky, které se používají do klasických štukovaných zdí a snesou zátěž až 20 kilogramů. Do sádrokartonu použijte speciální háčky. Pokud věšíte obraz na více než jednu hmoždinku, pro odměření druhé použijte vodováhu.

Visí vám obraz nakřivo?

Obrázky, které na stěně visí nakřivo nebo se neustále sesouvají k jedné či druhé straně, podlepte v dolním rohu rámu kousky náplasti a obrázek na stěnu pevně přitiskněte.

Chybějící háček

Máte-li oblíbený obraz ve starém rámu, který však postrádá háček na pověšení, má to jednoduché řešení. Otvírátko (očko) z plechovky od nápoje připevněte hřebíčky na střed horního rámu obrazu.

Rozklížený rám

Pokud máte obraz v rámu, který už značně nahlodal zub času a rozpadá se, můžete ho opravit. U malých obrázků  postačí jemné vlnkové hřebíčky, které se zatlučou do dřeva kolmo na klíženou spáru. U větších obrazů je vhodné zezadu obrazu připevnit růžky nebo úhelníky, které jsou k dostání v rozličných velikostech a tloušťkách.

Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Celý svět zasáhla zpráva o rakovině princezny Kate. Její mladší bratr James zveřejnil dojemný vzkaz a...

Styl

Umělá inteligence už vylepšuje i chuť piva nebo čokolády

Dům a zahrada

Vodní kámen zlikviduje konvici, myčku i pračku. Zatočte s ním některou z osvědčených metod