Nepořádek, který byste neměli uklízet pomocí vysavače

 Dům 
28. července 2019 11:04 / Marie Popelková
  6
📷
5 fotografií v galerii
I vysávání má svá pravidla Shutterstock
Ať už máte jakýkoliv typ vysavače od toho klasického až po robotický, pravděpodobně oceňujete, jak efektivně zbaví vaše podlahy nebo koberce nepořádku. Lze je použít ve většině případů, ale pokud chcete, aby vám sloužily ještě dlouho, existuje několik věcí, které byste vysávat neměli.

I když je jednodušší při úklidu popadnout vysavač a uklidit s ním celý byt, dávejte si pozor, abyste do vašeho vysavače nedostali něco, čím byste zhoršili jeho funkčnost. Následující seznam věcí obejděte s vysavačem obloukem.

Hlína a kousky rostlin

Hlína a vlhkost může zavinit, že se uvnitř vysavače objeví plíseň. Navíc, když se vám povede shodit květináč a pokoušíte se hlínu vysát, akorát jí zatlačíte hlouběji do koberce. Namísto toho raději posbírejte rukama co nejvíce listů a hlíny. Pokud bude stále potřeba vysávat, počkejte, až mokrá hlína kompletně uschne.

Jemný prášek a prach

Když se snažíte vysát cokoliv se strukturou jemného prášku, jako je například mouka, vysavač s největší pravděpodobností jenom rozfouká jemné částečky zpátky do vzduchu, což je kontraproduktivní. Jestli je nechcete všechny vdechnout ani vytvořit ještě větší nepořádek, než jste doma ve skutečnosti měli, umyjte prášek mokrým hadrem.

Malé předměty

Předtím, než se pustíte do vysávání koberce, vždy zkontrolujte, jestli na něm nezůstaly malé hračky, mince, kancelářské sponky nebo sponky do vlasů a podobně. Tyto předměty mohou vypadat nedůležitě, ale mohou ucpat nebo dokonce rozbít váš vysavač.

Tekutiny

Může být lákavé mokrou skvrnu prostě vysát, ale takové pokušení je třeba si rychle rozmyslet. Kvůli tekutinám se do vysavače může dostat plíseň nebo dokonce můžete vy přijít k úrazu elektrickým proudem.

Rozbité sklo

Abyste neublížili vašemu vysavači ani sobě, nikdy nevysávejte rozbité sklo, ať už jsou střepy jakkoliv drobné. Tímto způsobem lze závažně poškodit vnitřek vysavače. Zameťte sklo smetáčkem, abyste se vyvarovali propíchnutí sáčku nebo kusu střepu uvíznutému v hadici. Šikovným pomocníkem je i ruční vysavač, i když pro něj platí stejná pravidla jako pro ten standardní

Reklama
Nejčtenější články
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Valentýn ve velkém stylu?! V odstínech růžové jej slavila A.n.d.u.l.a, Sharlota a Angie Mangombe

Styl

Jak nosit pánské kotníkové boty?

Dům a zahrada

Efektivní úklid v domácnosti se psem: Jak na chlupy, skvrny od bláta, moči či krve