Trápí vás plísně v bytě? Zbavte se jich co nejdříve!

 Dům 
28. září 2017 12:51 / Marie Popelková
  0
📷
3 fotografie v galerii
Plíseň se může objevit kdekoliv, nejčastější je ale v koupelně a v kuchyni! internet
Vyděsila vás plíseň v koupelně? Odhalila jste ji na stěnách, na vaně, ale dokonce i v kuchyni? Rozhodně neotálejte s jejím odstraněním! Plíseň totiž může v konečném důsledku způsobovat kašel, rýmu, spouštět slzy a další alergické reakce!

Plísni se daří tam, kde je vlhkost vzduchu přes 60 procent a teplota 20 až 25 stupňů Celsia. Právě proto se tak často vyskytuje v koupelně v okolí vany a sprchy nebo v kuchyni. Pokud narazíte na plíseň v počátku, můžete si s ní poradit sama.

Pořiďte si speciální dezinfekci a nátěry na interiérové omítky, které likvidují plísně, houby, řasy a bakterie. Postižená míst postříkejte a nechejte působit po tak dlouhou dobu, která je uvedená na balení. Zbytky potom patrně setřete vlhkým hadrem.

Nikdy však plíseň nestírejte suchým hadrem, aby se nedostala do okolí! Nezapomeňte si dát na ruce i ochranné rukavice a chraňte oči. Pokud tak neučiníte, můžete se vystavit zbytečným zdravotním komplikacím.

Až máte vše hotovo, raději to ještě jednou zopakujte, ať máte jistotu, že jste práci odvedla pořádně. Ošetřené stěny můžete natřít i malířskou barvou nebo omítkou, které mají látky proti růstu plísní. Pokud se plíseň objevuje na některých místech pravidelně, oškrábejte větší plochu a potom tam dejte nový nátěr s látkami, které plísním brání.

Pokud je plíseň už větší a žádná vaše snaha nevede k tomu, abyste se jí zbavila, musíte zavolat specialisty. Sice za ně zaplatíte, ale mají už zaručené postupy, jak se plísní zbavit, přestože už se u vás usídlila docela hluboko.

Nejlepší způsob, jak plísně nemít, je však prevence. Větrejte rozumně, ale ne když venku prší nebo je mlha. V zimě větrejte krátce, ale pořádně. V létě můžete mít okna dokořán i celý den. Omezte i sušení prádla v bytě. K větší vlhkosti přispívají i květiny nebo akvária s rybičkami.

Nedávejte ani nábytek těsně ke stěnám, aby se zachovalo proudění vzduchu. Do místnosti bez oken dejte odvětrávací systém a do kuchyně si pořiďte digestoř. Při vaření používejte pokličky! Kvůli špatné izolaci domu a stavu střechy mohou v domě vznikat studenější místa, na nichž se v kontaktu s teplým vzduchem vytvářejí podmínky pro vznik plísně. V takových případech potom opět musíte vyhledat odborníky!

Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Celý svět zasáhla zpráva o rakovině princezny Kate. Její mladší bratr James zveřejnil dojemný vzkaz a...

Styl

Televize je stále oblíbené médium, v průměru před "bednou" prosedíme až 4 hodiny denně

Dům a zahrada

Vodní kámen zlikviduje konvici, myčku i pračku. Zatočte s ním některou z osvědčených metod