Akryl nebo silikon? Jaký vybrat tmel.

 Dům 
19. září 2017 20:50 / Marie Popelková
  6
📷
1 fotografie v galerii
Silikonem dokončíte drobné nesrovnalosti v rozích nebo koutech. Shutterstock
V domácnosti, na chalupě nebo v garáži je stále co opravovat. A každý ví, že základem úspěchu jsou šikovné ruce a hlavně správný materiál. To je i případ tmele, s jehož pomocí lze spárovat, lepit či těsnit. Nemá problém s jakýmkoliv povrchem, jen je potřeba na to myslet už při samotném výběru. K ruce tedy můžete mít hned několik variant.

Obecně lze tmely rozdělit na hmoty plastické a elastické (pružné). Přechod mezi nimi představují hmoty plasticko elastické a elasticko plastické. Rozdíl mezi nimi spočívá v chování při deformaci. Elastické hmoty se po stlačení, či natažení vracejí ke svému původnímu tvaru, hmoty plastické nikoli, což při opakovaném deformování může vést k porušení jejich celistvosti.

Plastické materiály používáme proto jen ve spojích, které jsou relativně v klidu, zatímco pro spoje, kde dochází k pohybům ve velké míře, volíme tmely elastické.
Z hlediska chemického složení používáme v zásadě tmely:
• akrylátové
• silikonové
• polyuretanové
• tmely na bázi MS-polymerů
• butylkaučukové 

Silikonový tmel

Je použitelný univerzálně, nejvíce jej ale využijete v koupelně jako ochranu před zatékáním vody. Spáry díky němu budou dostatečně chráněny. Jsou elastické a kromě vlhkosti odolávají i velkým rozdílům teplot. V koupelnách se často používají agresivní čistící přípravky, ovšem nemusíte mít obavy, že by poškodily silikonový tmel – odolává kyselinám, louhům a slabým rozpouštědlům. Přilnou k porézním i neporézním podkladům. Co se týče vzhledu, rozhodně oceníte barevnou stálost. Nevyrábí se v barevných odstínech, místo toho jej lze zakoupit jako transparentní.
Další použití: lepení plastů, kovu i dřeva
                    tmelení dilatačních spár
                    zasklívání

Akrylátový tmel

Vodou ředitelné tmely se hodí hlavně na porézní povrchy, v domácnosti jej využijete hlavně pro tmelení spárů mezi různými materiály (mezery mezi sádrokartonem a zdí, mezery mezi oknem a zdí). Snadno jej můžete přetřít barvou, takže nemusíte mít obavy z toho, že by působil nevzhledně. Odolává povětrnostním vlivům, což znamená, že jej využijete i v exteriérech. V nabídkách najdete i brousitelnou podobu. Stejně jako silikoný tmel je pružný a minimálně sesychá.
Další použití: tmelení spár, rohů
                    oprava prasklin, těsnění
                    úprava povrchů
                    lepení dlaždic a dekorací

Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Celý svět zasáhla zpráva o rakovině princezny Kate. Její mladší bratr James zveřejnil dojemný vzkaz a...

Styl

Umělá inteligence už vylepšuje i chuť piva nebo čokolády

Tech

Peugeot získal podeváté v historii ocenění za design, tentokrát s novým SUV fastbackem 3008