Internetové připojení lze ovlivnit routerem víc, než si myslíte. Nepodceňte jeho výběr

 Dům 
07. června 2018 12:09 / Pavel Suchý
  0
📷
4 fotografie v galerii
Při výběru routeru je třeba sledovat řadu parametrů Shutterstock
Mít doma internetové připojení už dnes není nic výjimečného. Někdo je připojen přes pevnou linku nebo přes kabel, ale většina lidí raději volí připojení skrze Wi-Fi. A k tomu je vhodné pořídit si router. Jenže jak si v široké nabídce vybrat ten správný?

Router je zařízení, které přijímá signál a zároveň ho vysílá k vašim zařízením. Pro vhodné fungování je ale potřeba, aby router splňoval určité základní požadavky. Je zkrátka nutné ho vhodně vybrat a zaměřit se na to, co je pro vás důležité – tedy na rychlost připojení (aby nebyl internet příliš pomalý), rozsah pokrytí, frekvence i bezpečnost. O tom, jak pečovat o přenosný počítač, jsme psali zde.

Finanční náročnost

Na trhu jsou k dostání Wi-Fi routery v nejrůznějších cenových relacích. Pořídit je můžete za pár stovek i více než 10 tisíc korun. Takto drahé routery jsou ale pro běžnou domácnost zbytečně drahé.

Za normálních podmínek vám bohatě postačí Wi-Fi router, který seženete do nějakých dvou tisíc korun.

Wi-Fi routery do 600 korun lze obecně označit za nejlevnější modely, od kterých nemůžete očekávat žádné zázraky nebo průlomové výkony. Bývají jednodušší, méně výkonné a určitě pomalejší. Disponují často pouze jednou anténou. Připojení většího počtu zařízení najednou bude jen omezené, kompatibilita s moderními technologiemi malá. Ovšem pro osobní použití na chatě nebo v malém bytě je to ideální a hlavně levné řešení.

Wi-Fi routery, jejichž cena se pohybuje od 600 do 1 200 korun, jsou pro běžné použití v domácnosti naprosto ideální. Dosahují rychlosti připojení, která je pro domácího uživatele plně dostačující. Mají obvykle dvě nebo i více antén, díky čemuž lze signál vhodně nasměrovat a zvýšit jeho dosah. Nabízí rozšířené možnosti připojení i některé pokročilejší funkce a technologie.

Pokud za router dáte  1 200 a více korun, už získáte obvykle kvalitní výrobek se skvělými parametry. Jejich výhodou je vysoká rychlost či množství antén. Na druhou stranu jsou obvykle rozměrově o něco větší. Jsou určené spíše do větších provozů než do běžných domácností.

Podle jakých parametrů vybírat Wi-Fi router

Při výběru routeru je třeba zaměřit svou pozornost na spoustu parametrů. Vezměte v úvahu velikost vašeho domu, který je potřeba pokrýt celý, zkuste se zamyslet, jak rychlé připojení potřebujete a jestli vám stačí běžné zabezpečení, nebo třeba kvůli práci potřebujete speciální podmínky. Teprve, jakmile si zodpovíte tyto základní otázky, můžete se pustit do výběru.

Rychlost připojení

Kvalita Wi-Fi se dá posuzovat z různých hledisek. Parametrem, který o ní vypovídá nejvíce, je rychlost připojení. Ta se udává v megabitech za sekundu. Odborníci obvykle doporučují volit router, který má označení alespoň n (tedy nejméně čtvrté generace). V opačném případě se vám může stát, že vaše připojení bude příliš pomalé a vzhledem k tomu, že dnešní webové stránky jsou na přenos dat čím dál náročnější, se vám možná některé weby vůbec nezobrazí. A pokud ano, bude to trvat dlouho. Snažte se proto sehnat router s co nejlepší rychlostí připojení.

Signál a velikost bytu

Rozsah pokrytí, to je další důležitý parametr. Nelze se na něj spoléhat úplně stoprocentně, ale je dobré, pokud bude signál vysílaný z routeru pokrývat celý váš byt. Do malého bytu vám postačí i levnější router, protože bude mít základní pokrytí. Ovšem v případě rodinného domu už se vyplatí tuto hodnotu hlídat a řešit.

Frekvenční pásma

Wi-Fi router pracuje s frekvenčními pásmy. Ta rozeznáváme dvě. Standardní a dříve využívané je pásmo 2,4 GHz – poskytuje pouze tři nepřekrývající se kanály, navíc v tomto pásmu fungují i bezdrátové myši nebo klávesnice. Proto je připojení při využití tohoto pásma pomalejší a hodí se spíše na jednoduché online úkony. Oproti tomu se dostává do módy pásmo 5 GHz, které dává dostupných hned 23 nepřekrývajících se kanálů, proto se zde můžete setkat s menším počtem rušivých interferencí. Díky tomu je umožněna vyšší rychlost přenosu a tak se dá použít i na streamování videí ve vysoké kvalitě nebo rychlé stahování velkých souborů.

Počet antén

Pro vysílání signálu a jeho dosah je poměrně důležitý i počet a typ antén Wi-Fi routeru. Jde o docela složitou problematiku, ale obecně platí, že čím více antén bude router mít, tím lépe. Pokryjete větší plochu ve více směrech, navíc s vyšší kvalitou signálu. Druhá věc pak je jejich typ. Ty rozlišujeme celkem tři:

  • Všesměrové antény – oblíbená a hojně užívaná možnost, nabízí pokrytí ve všech směrech, signál se tedy vysílá do okruhu 360°. Jde asi o nejlepší řešení v menších prostorech, jako jsou kanceláře nebo byty.
  • Směrové antény – lze s jejich pomocí přenášet Wi-Fi signál na velké vzdálenosti, ale jen jedním směrem. Doma se vám to nevyplatí, ale hodí se to třeba ve firmách, kde potřebujete připojit k internetu celé patro.
  • Sektorové antény – pokrývají pouze úhlovou výseč naprosto (běžně od 30 do 180°), hodí se tedy třeba při umístění routeru v rohu místnosti, nebo v případě, že má router antén víc.

Kromě toho lze antény rozlišovat na externí a zabudované. Externí antény jsou výhodnější, podle potřeby je lze vyměňovat nebo přidávat. Antény pak lze navíc kombinovat se zesilovači signálu, což celý přenos dat posiluje a zvětšuje se tak pokrytý prostor.

Možnosti připojení

Routery nejsou určeny jen k tomu, aby fungovaly samostatně. Je potřeba mít možnost připojit k nim i další zařízení. Pokud žádný konektor nemá, pak si ho nepořizujte, nevyplatí se to. Síť je potřeba šířit i k dalším přístrojům, jako je televize, tiskárna nebo třeba pevný disk. Především proto, abyste měli k zařízením přístup z počítače bez kabelového propojení. Vstupů bývá hned několik typů (LAN – připojení v lokální síti, třeba dalších počítačů, WAN – propojení routeru s modemem, případně s internetem, GLAN – konektory u vysokorychlostních modelů či USB – klasická USB koncovka, skrze kterou lze připojit třeba tiskárnu nebo externí disk).

Bezpečnost

Bezpečnost je v kybernetickém prostoru obzvláště důležitá. Používají se různá zabezpečení:

  • WEP – snadno prolomitelná a stará metoda, kterou snadno překonají i méně zkušení útočníci, v poslední době se již nepoužívá.
  • WPA – chráněný přístup k Wi-Fi, účinnější metoda, která vznikla jako reakce na prolomení WEP. Lze jej také překonat, ale je to složitější.
  • WPA2 – vylepšená verze WPA, zároveň také účinnější. Dosud nejbezpečnější a zatím stále neprolomená metoda, která se dnes používá nejčastěji.

Kromě toho rozeznáváme ještě šifrovací protokoly, které ztěžují přístup k síti zvenčí:

  • TKIP – zastaralý, snadno překonatelný.
  • AES – účinnější, zatím neprolomený systém.
Reklama
Nejčtenější články
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Celý svět zasáhla zpráva o rakovině princezny Kate. Její mladší bratr James zveřejnil dojemný vzkaz a...

Styl

Díky mimořádně vysokému množství hořčíku dokáží koupele v epsomské soli ulevit od depresí, bolesti a...

Dům a zahrada

Efektivní úklid v domácnosti se psem: Jak na chlupy, skvrny od bláta, moči či krve