Vybírejte pečlivě střechu nad hlavou. Tyto faktory se vyplatí sledovat

 Dům 
07. srpna 2018 15:40 / Marie Popelková
  3
📷
4 fotografie v galerii
U střechy musíte myslet na mnoho faktorů Shutterstock
Důležité je mít střechu nad hlavou. Podstatné však také je, z čeho se střecha skládá. Pokud je špatná, přináší to totiž majitelům velké problémy. Když není střecha kvalitní, budete cítit mráz, déšť, vítr i další přírodní živly.

V České republice se těší největší oblibě šikmé střechy, u kterých je potřeba vyřešit vhodnou krytinu. Není chytré kupovat krytinu pouze podle peněz. Samozřejmě je nutné mít takové finanční prostředky, které nákup vyžaduje, nicméně je třeba zohlednit i jiné parametry.

Mnoho faktorů

Porovnat musíte v prvé řadě hmotnostní omezení -  jak konstrukční, tak kladební, ale také trvanlivost, možnost oprav a další podobné věci. Pokud na to všechno zapomenete, mohou vás potkat nepříjemnosti hned při stavbě, nebo pak také při opravách. O největších chybách při stavbě domu jsme psali zde.

Existují různé možnosti střešních krytin. Oblíbené jsou betonové tašky. Mají nástřik, který je chrání a snižuje tepelné zatížení. Výhodou je také cena, která není příliš vysoká. Minus je to, že barva časem zajde. Zkontrolujte proto kvalitu vrchního laku, který vyblednutí omezí.

Pořídit si můžete asfaltové šindele, které zvyšují pevnost a tvarovou stálost. Na povrchu jsou sypané keramizovaným granulátem, který chrání spodní asfaltovou část před ultrafialovým zářením. V opačném případě by hrozilo poškození. Výhodou asfaltové šindele je snadná pokládka, minimální hmotnost a rovněž nízká cena.

Sáhnout lze i po plechové střeše. Plech je lehký materiál, který se vyrábí v mnoha barvách, rozměrech a tvarech. Od klasických tašek přes velkoformátové krytiny i jako hladký plech. Jeho pokládka je jednoduchá a rychlá a je možné ho použít i na malých sklonech střech. Výhodou je, že se na něm málo usazují nečistoty. Jak u pozinkovaného plechu, tak například u hliníkových variant je potřeba dbát na pečlivost pokládky a upevnění. Nevýhodou plechu je menší životnost, tepelná roztažitost a hlučnost střechy například při dešti. Dnes to lze ale vyřešit například izolací nebo protihlukovými páskami.

Tašky i krytina

Pálené keramické tašky vznikají ze směsi jílů. Díky povrchu z oxidů železa se zvyšuje tvarová stálost a pevnost. Hladký povrch zabraňuje usazování mechu a nečistot. Pálených tašek je na trhu velké množství tvarů i barev.

Použít můžete i vláknocementové krytiny. Využívají se především ve formě tvarovaných velkoplošných tabulí, ale mají také maloformátové verze. Jde o technologii tlakového skládání cementových a vláknitých vrstev, které vytvářejí pevné spojení. Lehká krytina se dává spíše na technické nebo doplňkové budovy, jako jsou zahradní stavby nebo přístřešky pro auta.

Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Celý svět zasáhla zpráva o rakovině princezny Kate. Její mladší bratr James zveřejnil dojemný vzkaz a...

Styl

Televize je stále oblíbené médium, v průměru před "bednou" prosedíme až 4 hodiny denně

Dům a zahrada

Vodní kámen zlikviduje konvici, myčku i pračku. Zatočte s ním některou z osvědčených metod