Granitový dřez se nehodí do každé domácnosti. Můžete ho nevědomky i zničit

 Dům 
19. února 2018 11:25 / Marie Popelková
  2
📷
4 fotografie v galerii
I granitové dřezy mají jednu slabinu Shutterstock
Granitové dřezy jsou v posledních letech velkým hitem a nejedna žena ho touží mít doma. Jenže pozor. Než si ho pořídíte, musíte zjistit jednu technickou maličkost, jinak svého nového krasavce můžete zničit raz dva.

I v moderní době myček nádobí má dřez své pevné místo v každé kuchyni. Ať už v něm myjete nádobí, omýváte ovoce a zeleninu, slíváte přebytečnou vodu z těstovin či brambor, nebo si v něm prostě jen potřebujete narychlo umýt pár hrnků od čaje.

Vývoj dřezů šel hodně dopředu a dnes se dají sehnat v nejrůznějších materiálech. Jedním z nich je i oblíbený granit. O dalších materiálech používaných k výrobě dřezů jsme blíže psali zde. Granitové dřezy vypadají luxusně a jejich další předností je vysoká odolnost. I granitový dřez má ale jednu slabinu a pokud ho nechcete zničit, měli byste si na tuto drobnost dávat velký pozor.

Tvrdá voda - velký nepřítel

Pokud máte doma tvrdou vodu, měli byste si pořízení granitového dřezu pečlivě promyslet. Ačkoliv je granitový dřez téměř nezničitelný a mezi jeho hlavní výhody patří, že vypadá stále téměř stejně, tvrdá voda mu opravdu příliš neprospívá.

Tvrdá voda zanechává na povrchu granitového dřezu vodní usazeniny v podobě šedých či jinak zbarvených skvrn. Do vodních usazenin se pak snadno vsakují „barevné potraviny“, které do dřezu vylijete – káva, čaj, víno, voda z červené řepy a podobně.

Pokud nechcete, aby vám zbyly oči pro pláč, je třeba se naučit o granitový dřez správně pečovat. Právě náročnější údržba granitového dřezu je totiž slabou stránkou tohoto výrobku.

Péče o granitový dřez

Granitový dřez se jen tak neušpiní a rozhodně se nemusíte obávat škrábanců a rýh. Vydrží téměř všechno. Alfou a omegou úspěchu je pravidelné a časté čištění. K tomu vám postačí jemná houbička, která přijde na řadu nejlépe po každém použití dřezu.

Kromě běžných prostředků na mytí nádobí a kuchyňského zařízení jsou na trhu k dostání i speciální přípravky určené přímo k ošetřování granitových dřezů. Jejich nespornou výhodou je to, že na povrchu dřezu vytvoří ochranný film.

Jak dřez čistit

Dřez nejlépe po každém použití vyčistěte a vysušte. Pokud usazeniny na vašem dřezu přetrvávají, použijte prostředek na odstranění vodního kamene (ne čističe odpadu). Také můžete vytvořit roztok z jedné části octa a tří částí vody, nanést na dřez a tím uvolnit nános kamene, nebo dřez potírat rozkrojeným citrónem. Usazeninu potom můžete snadněji odstranit pomocí houbičky a prostředku na čištění dřezu.

Při ošetřování granitového dřezu se v každém případě vyhněte drátěnkám, koncentrovaným přípravkům s bělicím efektem či čistidlům obsahujícím chlorové účinné látky. Vhodné nejsou ani některé silné čističe odpadu.

Co s odolnými usazeninami

Pokud jsou skvrny velmi těžko odstranitelné, naplňte dřez roztokem vytvořeným ze 40 dílů vody a jednoho dílu bělidla nebo biologického pracího prostředku a nechte působit přes noc. Poté roztok vypusťte a dřez pečlivě vypláchněte. Tento způsob ovšem není rozhodně určen pro každodenní údržbu dřezu.

A na co si dát u granitového dřezu obzvláště pozor? Nikdy byste neměli používat kovové čistící houbičky nebo drátěnky. Nezanechávejte dlouho na povrchu dřezu ocelové a litinové kuchyňské potřeby. A nikdy nenechávejte ve dřezu vlhké hadříky či houbičky přes noc. Všechny tyto zlozvyky by vám mohly zničit váš krásný nový kuchyňský dřez.

Reklama
Nejčtenější články
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Valentýn ve velkém stylu?! V odstínech růžové jej slavila A.n.d.u.l.a, Sharlota a Angie Mangombe

Styl

Jak nosit pánské kotníkové boty?

Tech

České zbrojovky jedou naplno, nyní získaly technologii systému automatického granátometu MK 47