Nevylévejte olej do dřezu! Můžete si tím zadělat na pořádný problém

 Dům 
11. listopadu 2018 11:51 / Marie Popelková
  0
📷
5 fotografií v galerii
Lidé olej používají při vaření mnoha věcí Shutterstock
V každé domácnosti se občas smaží palačinky, řízky a hranolky. Je jedno, jestli k tomu použijete pánev nebo fritovací hrnec, téměř vždy ale zůstane otázka, kam se zbylým olejem. Lidé ho často vylévají do dřezu nebo záchodu. To ale nedělají dobře!

Likvidace oleje spláchnutím do záchodu nebo vylitím do dřezu má několik nevýhod. Problém může nastat s tím, že se tuky a oleje srazí a usadí v odpadní síti. Tím se sníží její průchodnost, nebo se může celá ucpat! Vyčištění pak přijde na tisíce korun.

Koroze stěn

Tuky se navíc v kanalizaci částečně rozkládají na mastné kyseliny, které mohou v konečném důsledku způsobit korozi stěn potrubí. Proto je potřeba i tyto trubky čistit, aby nedošlo k jejich úplnému zanesení.

V konečném důsledku nastávají i problémy v čistírnách odpadních vod. Většina z nich má speciální zachytávače tuků a olejů, ale také nejsou naprosto stoprocentní a nefungují tak dobře při velkém množství olejů.

Kanalizace je navrhovaná na vodu mírně znečištěnou. Znečistí se při koupání, při splachování na záchodě, při uklízení a podobně. Olej je ale něco úplně jiného. Olej se sice spláchnutím do záchodu rozředí ve větším množství vody, ale i tak to není dobré.

Dalším problémem je, že malé množství oleje znečistí mnohonásobně více litrů čisté vody. Říká se, že litr oleje může znečistit přinejmenším stovky tisíc litrů vody, které člověk používá několik let. Proto se zastavte pokaždé, když chcete olej vylít do dřezu nebo záchodu.

Sběrný dvůr

Nejlepší je vylít olej do sklenice a po jejím naplnění ji vyhodit s odpadky, nebo olej vytřít pomocí papírových kapesníků nebo utěrek. Pokud budete olej dávat do sklenic, můžete ho potom odvézt do sběrného dvora. Pokud to budete dělat, budete udržovat vodu čistou.

Myslete na to především o vánočních svátcích, kdy lidé pečou a smaží spoustu věcí. Pokud by všichni vylili olej do dřezu, vznikla by velká škoda. Ve větších městech se dostane do odpadu několik tun oleje a tuků. Odstraňování je pak pro správce sítě nákladné. Jak na ucpaný odpad, jsme psali zde.

Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Celý svět zasáhla zpráva o rakovině princezny Kate. Její mladší bratr James zveřejnil dojemný vzkaz a...

Styl

Umělá inteligence už vylepšuje i chuť piva nebo čokolády

Dům a zahrada

Vodní kámen zlikviduje konvici, myčku i pračku. Zatočte s ním některou z osvědčených metod