Různé způsoby, jak na jarní mytí oken

 Dům 
14. dubna 2019 16:08 / Marie Popelková
  0
📷
5 fotografií v galerii
Umyjte okna, abyste viděli, jak venku všechno kvete Shutterstock
Je možné, že celá myšlenka velkého jarního úklidu vznikla právě v souvislosti s okny. Jeden z nejlepších pocitů je otevřít na jaře okna dokořán, pustit dovnitř čerstvý vzduch a zbavit se prachu, který se v našich domovech usadil přes zimu.

Je na čase, abyste darovali svým oknům trochu péče. Naleštěte je, abyste si mohli užít pohled na kvetoucí jaro venku.

Na velký úklid musíte mít náladu, a také musíte myslet na to, jak to u vás doma vypadá. Jestli se cítíte plní energie, ale také máte doma spoustu oken, můžete se pustit do pořádného drhnutí. Nebo se zaměřit třeba jen na jedno patro nebo pár pokojů. Tak na co máte náladu dnes?

Důkladné vyčištění zevnitř i zvenku

Podle toho, kde a jak bydlíte, je možné, že se nedostanete ke všem částem vašich oken. To je v pořádku. Vyčistěte pouze, co se dá.

Otevřete okna, sundejte síťky proti hmyzu a umyjte je mýdlovou vodou. Nebo je naopak nejprve vyčistěte a nasaďte zpátky do oken, pokud jste je měli přes zimu schované.

Umyjte skla z obou stran. Použijte speciální přípravky nebo stejný díl vody a bílého octa v lahvi s rozprašovačem. Nakonec vyleštěte hadříkem z mikrovlákna nebo setřete stěrkou.

Vysajte parapety a vnitřní části oken, případně je zbavte nečistot čistým štětcem. Nezapomeňte otřít rámy. Očistěte žaluzie, garnýže a buď alespoň vysajte, nebo raději vyperte v pračce záclony a závěsy.

Když nemáte moc času, věnujte se okolí oken

Jestli máte pouze chvilku, ignorujte samotné okno a soustřeďte se na to, co je kolem něj. Utřete žaluzie, garnýže a dejte prát záclony. Zkontrolujte instrukce na lístečku, jestli je opravdu můžete vyprat v pračce. Pokud ne, pouze je vysajte s vhodným nástavcem na textil.

Jestli není čas, okna spočítejte

Když okna spočítáte, může vám to pomoct s jejich čištěním. Pokud nejste doma, nebo máte spoustu jiné práce, zkuste si alespoň v hlavě probrat, kolik oken máte a připravte si plán, kdy které umyjete. Můžete si napsat specifické dny ke každému oknu, nebo se rozhodnout umýt jedno denně nebo týdně, dokud nebudete hotovi. V případě, že máte víc času, můžete do svého dnešního dne zařadit víc úkolů.

Reklama
Nejčtenější články
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Valentýn ve velkém stylu?! V odstínech růžové jej slavila A.n.d.u.l.a, Sharlota a Angie Mangombe

Styl

Jak nosit pánské kotníkové boty?

Dům a zahrada

Efektivní úklid v domácnosti se psem: Jak na chlupy, skvrny od bláta, moči či krve