Pokud se o pokojové rostliny v zimě dobře postaráte, budou vám přes rok krásně kvést a růst

 Dům 
07. listopadu 2018 09:00 / Marie Popelková
  0
📷
5 fotografií v galerii
V těchto dnech pro pokojové rostliny začíná období odpočinku Shutterstock
Nejsme jediní, koho ovlivňuje příchod chladnějšího období. Brzy se vaše rostliny budou třást v průvanu a snažit se zachytit co možná nejvíc slunečních paprsků. Pro podzimní a zimní období je nejdůležitější rovnováha tepla, světla a zálivky.

Zimní měsíce jsou pro pokojové rostliny obdobím, kdy čerpají novou sílu na další vegetační období. Pokud jim chcete pomoci tuto méně vlídnou dobu překonat, řiďte se následujícími radami.

Udržujte stabilní teplotu

I když se ideální teplota mění v závislosti na druhu rostliny, většině z nich se bude během dne dařit při víceméně stabilní teplotě kolem 20 °C. I prudší poklesy teplot v nočních hodinách jsou v přírodě běžné, a proto se nemusíte bát, že by vašim kytičkám nějak ublížily.

Pravidelně je otáčejte

Na podzim začne slunečních paprsků ubývat. Abyste zajistili, že všechny strany rostliny dostanou šanci nachytat jich co nejvíc, otočte je o čtvrt kruhu pokaždé, když je zaléváte. Tímto způsobem zajistíte rostlině nejen dostatek světla, ale také to, že bude růst stejnoměrně.

Kaktusům se bude překvapivě dařit na studenějších místech

Mohli byste předpokládat, že kaktusy dávají přednost horkému prostředí. Protože se ale v noci na poušti drasticky ochlazuje, většina druhů kaktusů si během zimy libuje ve studenějším, i když zároveň slunečném domově.

Hledejte stopy po zamoření

S příchodem studenějších měsíců se zaměřte na to, zda si nevšimnete známek, že jsou rostliny napadené škůdci. Obzvláště to platí, pokud venkovní rostliny na toto období stěhujete dovnitř. Svilušky, které jsou jedním z nejběžnějších škůdců, jsou obzvláště nebezpečné v zimě, kdy je víc sucho, a proto hledají vláhu v listech pokojových rostlin. Zasažené rostliny můžete zachránit, když jejich listy otřete směsí vody s velmi malým množstvím prostředku na nádobí.

Pravidelně zastřihávejte

Když rostliny nemají dostatečný příjem světla, některé jejich části začnou vyčnívat svou délkou a tenkostí. Když odštípnete tyto části spolu se všemi mrtvými listy a větvičkami, uděláte místo pro nový růst, který nastane na jaře. Jestli máte kromě pokojových květin i zahradu, je potřeba postarat se také o ni.

Reklama
Nejčtenější články
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Celý svět zasáhla zpráva o rakovině princezny Kate. Její mladší bratr James zveřejnil dojemný vzkaz a...

Styl

Díky mimořádně vysokému množství hořčíku dokáží koupele v epsomské soli ulevit od depresí, bolesti a...

Dům a zahrada

Efektivní úklid v domácnosti se psem: Jak na chlupy, skvrny od bláta, moči či krve