Chystáte se mýt okna během vánočního úklidu? Nemusí se vám to vůbec vyplatit

 Dům 
03. listopadu 2018 08:33 / Marie Popelková
  0
📷
4 fotografie v galerii
Nejlepší doba na mytí oken je od jara do podzimu Depositphotos
Nenechávejte mytí oken až na vánoční úklid! Kvůli zimě se vám pak budou umývat hůř. Nejenže budete možná kvůli tomu nemocní, ale nízká teplota ubírá sílu čisticím prostředkům. A při špatně zvolené vodě mohou okna i popraskat!

Vánoce se blíží pomalu, ale jistě. Lidé zanedlouho začnou řešit dárky, jaké cukroví napečou, a také se vynoří obavy, co všechno budou muset doma uklidit. Je spousta věcí, na které člověk nesáhne skoro celý rok a vzpomene si na ně právě jen na Vánoce a Velikonoce. Patří mezi ně například umývání oken. Nejlepší doba pro umývání je od jara do podzimu.

Venkovní teplota

Pokud se k mytí oken nedonutíte na podzim, riskujete potíže. Prvním důležitým bodem je teplota venkovního vzduchu. Prostředky na mytí oken jsou totiž stoprocentně účinné pouze tehdy, pokud teplota neklesne pod pět stupňů Celsia. Máte tedy ještě chvíli čas, než nenávratně zmizí teploty kolem deseti stupňů Celsia.

Když se vrhnete na mytí oken později v zimě, dávejte pozor na teplotu vody. Při nízkých teplotách pracujte pouze s vlažnou vodou, která bude mít zhruba do 30 stupňů Celsia. Horká voda by totiž mohla prochlazené okenní tabule poškodit nebo by mohla způsobit jejich popraskání.

Horká voda nesvědčí ani rámům oken, ať už jsou z jakéhokoliv materiálu. U těch dřevěných je potřeba je co nejdříve po umytí vytřít suchým hadrem. Dřevu totiž vlhkost velmi vadí a rámy by se mohly poškodit.

S alkoholem

Na mytí oken použijte klasické přípravky. Pokud jsou hodně umaštěná, pomozte si prostředky na leštění skel s obsahem alkoholu proti namrzání. Vyhněte se však experimentování, protože různá rozpouštědla mohou okna nenávratně poškodit. V horké vodě se také snižuje účinnost čisticích prostředků.

Nedoporučuje se ani čištění skel nebo rámů takzvaně na sucho. Usazený prach na skle totiž může okna při čištění na sucho poškrábat. S dobrým úmyslem umýt okna byste si pak ještě před svátky vydělali! O tricích na mytí oken jsme psali zde.

Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Celý svět zasáhla zpráva o rakovině princezny Kate. Její mladší bratr James zveřejnil dojemný vzkaz a...

Styl

Televize je stále oblíbené médium, v průměru před "bednou" prosedíme až 4 hodiny denně

Dům a zahrada

Vodní kámen zlikviduje konvici, myčku i pračku. Zatočte s ním některou z osvědčených metod