Toužíte po sauně na míru? Pozor na často opomíjenou maličkost

 Dům 
14. listopadu 2018 13:40 / Marie Popelková
  0
📷
4 fotografie v galerii
V domácí sauně můžete relaxovat s přáteli Depositphotos
Jste příznivci relaxace a rádi si zajdete do sauny? V dnešní době už ji má kde kdo doma. Sauna na míru se bez problémů vleze i do menších bytů, mít ji ale můžete i na chatě nebo na zahradě. Myslete však na dobrou izolaci!

Saunu na míru vám dodá firma. Vy ale dbejte na materiál pro stavbu, správný postup a také na izolaci sauny. Právě izolace má velký význam, co se týče životnosti sauny a také jejího bezproblémového využívání.

Chata i zahrada

Saunu na míru si můžete realizovat podle svých představ tak, abyste ji mohli mít v rodinném domě, ale také v menším bytě, takže se můžete otužovat doma ve volné chvíli. Vytvořit si ale můžete i soukromé wellness. Saunu lze mít na zahradě, ale také na chatě nebo chalupě, kde budete relaxovat ve volných dnech samotní nebo s přáteli.

Koneckonců můžete mít saunu i na terase nebo balkoně, pokud je trochu větší. Jako variantu lze zvolit i atypickou saunu ve stylu, který bude ladit se stavbou, jako je například chata nebo chalupa. Zahradu zase může venkovní sauna obohatit a oživit. Zejména horské chaty jsou v poslední době spojené nejen s lyžováním a turistikou, ale také relaxem.

Důležitá je izolace sauny, která bývá často opomíjená. S častým používáním sauny ale pak přicházejí problémy. Díky dobré izolaci vytopíte saunu podstatně rychleji a na vyšší teplotu. Správná izolace zajistí, že nebudete ztrácet teplo. V opačném případě nebude sloužit tak, jak si budete přát.

Jsou různé typy izolací. Minerální vata bývá většinou z čědiče, takže se nazývá kamenná vata. Má stejné tepelně-izolační vlastnosti jako skelná vata, je měkká a dobře zpracovatelná. Na rozdíl od skelné vaty není škodlivá. Na druhé straně ale nasakuje vodou, a proto by měla být pokrytá speciální hliníkovou folií, která nepropouští vlhkost. Dvě sousední vrstvy folie pak přilepte hliníkovou páskou. Nepoužívejte však obyčejné fólie a pásky, ze kterých se mohou při vysokých teplotách uvolňovat nebezpečné látky.

Dvakrát tenčí

Pro izolaci lze použít i PUR desky, které jsou ze speciálního tvrzeného EPS polystyrenu. Proti minerálním vatám jsou dvakrát tenčí, ale mají stejné tepelně-izolační vlastnosti. Jsou už opatřené hliníkovou fólií a nenasáknou vodou. Tvarově se nedeformují. Ideální jsou pro malé sauny, šetříte díky nim místo.

Další možností jsou desky Sauna-Satu, což je speciální izolace vyvinutá pro sauny. Je to novinka stará pár let. Jsou to speciální PUR desky, které umožňují úsporu prostoru v sauně. Místo 60 milimetrů minerální vaty se používá pouze 30milimetrová deska, takže tím ušetříte prostor. Každa deska má fólii s vrstvou hliníku a díky uzavřené struktuře materiál neabsorbuje ani nepřenáší vodu. Montáž je snadná a eliminuje i vznik tepelných mostů, které vznikají u minerálních vat.

U dodavatele sauny na míru je potřeba izolaci konzultovat dopředu. U stavby sauny svépomocí je potřeba si rozmyslet, jaký typ izolace zvolit a jak postupovat, abyste vše v domácích podmínkách zvládli. Pokud se vše podaří, můžete se těšit na saunu s minimálními ztrátami na teple. Tím pádem nemusíte mít tak velký zdroj tepla a ještě ušetříte. O domácím bazénu vyrobeném z palet jsme psali zde.

Reklama
Nejčtenější články
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Celý svět zasáhla zpráva o rakovině princezny Kate. Její mladší bratr James zveřejnil dojemný vzkaz a...

Styl

Díky mimořádně vysokému množství hořčíku dokáží koupele v epsomské soli ulevit od depresí, bolesti a...

Dům a zahrada

Efektivní úklid v domácnosti se psem: Jak na chlupy, skvrny od bláta, moči či krve