Špatné návyky při péči o pokojové rostliny. Tyhle jim velmi škodí

 Dům 
12. listopadu 2018 12:14 / Marie Popelková
  0
📷
4 fotografie v galerii
Nepatříte mezi ty, kteří svým rostlinám v dobré víře nechtěně ubližují? Depositphotos
Když čtete články týkající se zahradničení, většinou vám doporučují, co dělat, aby se vašim rostlinkám dařilo. Někdy je ale efektivnější poslechnout si opak, protože se nemůžete poučit ze svých chyb, když nevíte, co děláte špatně. Zde je několik špatných návyků, které vašim rostlinám škodí, a proto byste se měli snažit se jich zbavit.

Kupování všeho, co vypadá hezky

Když si budete pokojové rostliny pořizovat jen na základě toho, jak vypadají, koledujete si o to, že o ně brzy přijdete, protože jim nebudou vyhovovat podmínky ve vašem bytě nebo budou potřebovat víc péče, než jste jim ochotni dát. Začněte tedy tím, že si zjistíte, kolik světla a další péče rostlina potřebuje a odrazte se od těchto informací.

Předpokládání, že řešením je vždy voda

Většina nováčků předpokládá, že když rostlina nevypadá zdravě, je to proto, že ji málo zalévají. Pravděpodobnější ale je, že větší množství vody problém nevyřeší a v mnoha případech jej naopak ještě zhorší. Větší naději na uzdravení vaše rostlina bude mít, když si vyhledáte důvěryhodný návod na pěstování dané odrůdy a začnete rady aplikovat. Budete mít větší šanci problém správně analyzovat a následně také vyřešit.

Rozprašování vody namísto zalévání

Pamatujte, že rozprašování vody na vaše rostliny není to samé jako zalévání. Představte si, že byste požádali o sklenici vody a místo toho, abyste ji mohli vypít, vám ji někdo vylil na hlavu. To samé děláte vašim kytkám. Samozřejmě to občas dělat můžete. Rozprašování vody způsobuje vlhkost, ve které si některé tropické rostliny libují, ale nemělo by nahradit zalévání. Zkontrolujte, jestli se nedopouštíte jiných chyb v zalévání.

Vzdávání se po první nehodě

Když se stane, že vám rostlinka uvadne, ještě to není konec světa. Mohlo se stát, že si s ní hrála vaše kočka, když jste se nedívali, nebo jste si ji přinesli nemocnou už z obchodu. Pochopitelně existuje také možnost, že jste ji přelévali nebo jste udělali chybu v něčem jiném. Nevadí. Stane se, že květiny uvadnou a vy máte alespoň příležitost poučit se ze svých chyb. Zahradničení je dovednost, kterou se je třeba naučit.

Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Celý svět zasáhla zpráva o rakovině princezny Kate. Její mladší bratr James zveřejnil dojemný vzkaz a...

Styl

Televize je stále oblíbené médium, v průměru před "bednou" prosedíme až 4 hodiny denně

Dům a zahrada

Vodní kámen zlikviduje konvici, myčku i pračku. Zatočte s ním některou z osvědčených metod