Co rozhodně nepatří do mikrovlnky? Není to pouze kov

 Dům 
05. prosince 2018 12:35 / Marie Popelková
  26
📷
4 fotografie v galerii
Některé věci v mikrovlnce mohou být zrádné Depositphotos
Používání mikrovlnky je v dnešní době téměř každodenní záležitostí mnoha lidí. Ne vždy se celá rodina sejde na oběd, takže si někteří členové jídlo ohřívají později. Občas není ani čas uvařit, takže se jen vezme jídlo ze včerejška a ohřeje se. Jsou však věci, které do mikrovlnky nepatří. A není to jen kov!

Asi každý si uvědomuje, že do mikrovlnky nepatří kovové věci. Nesmíte tam dát kovové nádobí, ale ani třeba kovovou lžičku nebo nějakou malou součást. Kvůli tomu by mikrovlnka mohla začít jiskřit a vedlo by to k jejímu poškození. Nesmíte na jídle nechat ani malý kousek hliníkové fólie. Funguje totiž jako zápalná šňůra, takže by se uvnitř trouby mohl objevit malý oheň.

Nebezpečná voda

Málokdo už ale ví, že mikrovlnka působí na některá jídla a materiály jinak, než je tomu u běžné trouby nebo při ohřívání na plotně. Mikrovlnka mění vlastnosti potravin, což pro lidi může mít špatné následky.

Do mikrovlnky nepatří třeba hrnek s vodou. Jakkoliv obyčejně se to může zdát, může to být nebezpečné. Voda se zahřeje jen na povrchu a nádoba a zbytek tekutiny je vždy o něco chladnější. Na jejím povrchu tak vzniká velké napětí. Pak stačí třeba jen přidat čaj nebo studenější tekutinu a voda může přímo explodovat do tváře.

Pozor na hroznové víno, chleba i vejce

Dobře neuděláte ani s čerstvým ovocem. Teplem se zničí veškeré vitaminy, ale třeba hroznové víno může také vybouchnout a rozletět se na všechny strany. Slupku pak z povrchu dostanete jen těžko, navíc exploze může poničit ochranné mřížky ventilátoru.

Moc nepochodíte ani s chlebem. Lidé ho sice často rozpékají v troubě, aby byl hezky křupavý. V mikrovlnce to ale neplatí. Po pár vteřinách totiž v mikrovlnce vznikne zapáchající pečivo. Může za to voda, která se z pečiva začne uvolňovat. Pára se v troubě srazí a steče zpět na chleba. Proto chleba rozpékejte raději na horký vzduch, nižší výkon a delší dobu.

Vyvarujte se toho, abyste dali do boxu vejce. Vnitřek vejce totiž dosáhne obrovské teploty, ale kvůli skořápce nebude mít pára kam unikat. S velkou pravděpodobností tak nastane výbuch a celý obsah se rozprskne po vnitřku, takže budete mít s čištěním co dělat. Pokud přece jen vejce zůstane celé, může se pro vás stát nebezpečím ve chvíli, kdy ho jdete loupat. Může se rozletět a nepříjemně vás opařit!

Pálivá síla

Neexperimentujte ani s chilli papričkami. Obzvlášť ty sušené mohou způsobit problémy. V mikrovlnce se z nich začnou uvolňovat složky, které z papriky dělají pikantní surovinu. Po otevření dvířek tak ucítíte pálivou sílu na vlastní kůži. Tyto látky spolu s párou mohou způsobit skvrny podobné popáleninám. Není ani nic příjemného, pokud koncentrát vdechnete.

Plast a houbička na nádobí

Dále do mikrovlnky nepatří ani plastové nádobí, které se může lehce roztéct. Nevysušujte v ní ani houbičku na nádobí. Sice se říká, že když ji tam dáte na pár sekund, zbavíte ji bakterií, ale když ji tam necháte o trochu déle, nezbavíte mikrovlnku zápachu spálené houby i několik měsíců. Je tedy lepší koupit novou houbičku než novou mikrovlnku! O tom, co nepatří do myčky, jsme psali zde.

Reklama
Nejčtenější články
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Valentýn ve velkém stylu?! V odstínech růžové jej slavila A.n.d.u.l.a, Sharlota a Angie Mangombe

Styl

Jak nosit pánské kotníkové boty?

Dům a zahrada

Efektivní úklid v domácnosti se psem: Jak na chlupy, skvrny od bláta, moči či krve