Jak vybrat správný odstín bílé do vašeho interiéru

 Dům 
26. listopadu 2018 09:29 / Marie Popelková
  0
📷
5 fotografií v galerii
Bílá dokáže byt prosvětlit, ale může i unavit oči Shutterstock
Bílá barva je v interiéru nejčastěji používaná. Má mnoho dobrých vlastností - dokáže byt prosvětlit, působí elegantně čistě a hodí se prakticky k čemukoliv. Jenže i tato univerzální barva má své slabiny.

Bílá nepředstavuje jen jeden odstín, ale celou řadu. Může být zářivě bílá, ale může mít i krémové odstíny nebo barvu kosti. Vybrat ten správný odstín může být pro někoho oříšek.

Jak vybrat správný odstín bílé

Pokud si nejste jistí, jaký odstín bílé se hodí právě do vašeho bytu, vždy se zamyslete nad tím, jaké je v místnosti přirozené světlo.

Pokoje, které směřují na sever, mají zpravidla slabé, chladné přirozené světlo, což budete muset kompenzovat tím, že váš bílý nátěr stěn bude mít teplý odstín.

Na druhou stranu jsou jižní pokoje většinou zality velkým množstvím slunečního světla, takže možná oceníte, když vaše bílé stěny budou mít díky chladnějšímu odstínu bílé mírně chladivý efekt. O tom, jak pracovat s barvami při zařizování bytu, jsme psali zde.

Obývací pokoj

Pokud je ve vašem obývacím pokoji dobré přirozené světlo a máte v plánu vytvořit v něm příjemnou, živou atmosféru, vyberte si chladný odstín bílé s kapkou oranžové nebo zlaté. Pokud chcete v místnosti vyvolat odpočinkovou atmosféru, přidejte do své bílé barvy trochu klidné listové zelené.

Pokud je ale místnost chudá na přirozené světlo, chladné světlo v prostoru vyvážíte nátěrem s nádechem teplé žluté nebo zlaté barvy. Abyste učinili svůj obývací pokoj útulný a příjemný, použijte na jeho stěny bílou s nádechem medu nebo petrklíčové žluté.

Ložnice

Pokud máte dobře přirozeně prosvětlenou ložnici a vaší prioritou je, aby se vám v pokoji dobře spalo, vyberte si bílou barvu s kapkou petrolejové nebo mechové zelené. Ovšem stojíte-li naopak o vzpruhu, která vám ráno pomůže z postele, vyberte si bílou s dotykem zlata nebo karamelu.

Jestliže v ložnici moc přirozeného světla nemáte a chcete do místnosti dostat odpočinkovou atmosféru, vyberte si fialkový nebo borůvkový odstín bílé. Pokud ovšem preferujete teplý a slunečný vzhled, který bude ložnici zaplavovat celý den, zvolte bílou s krémovým či broskvovým nádechem.

Koupelna

Koupelny s okny nemají obvykle o přirozené prosvětlení nouzi. Abyste využili malý prostor co nejvíce, je nejlepší použít chladné odstíny bílé, jako je třeba bílá s kapkou perlové nebo mandlové barvy. Pro tlumený moderní vzhled vyberte bílou barvu s nádechem zelené nebo modré či barvu kachních vajec (světle zeleno-modro-šedou).

Pokud ale vaše koupelna přirozené světlo postrádá a vy chcete, aby místnost vypadala větší, vyberte mezi bílými tu, která se přiklání k teplé modré, možná s kapkou nachové.

Kuchyně

Dobře prosvětlené kuchyni přinese zklidňující efekt bílá zbarvená do svěží pastelové zelené.

V nedostatečně prosvětlené kuchyni dosáhnete klidné atmosféry pomocí bílé, do které přidáte kapku levandulového či světle fialkového odstínu. Moderní kuchyni pro změnu pasuje bílá s nádechem ametystové.

Bílá má své výhody i nevýhody

Bílá barva má mnoho pozitiv. Kromě toho, že jde o univerzální barvu, která vypadá čistě a hezky, nepodléhá módním trendům a díky ní vyniknou v interiéru syté a tmavší odstíny na nábytku a doplňcích. Interiérové nátěry s vysokou bělostí jsou navíc schopny více odrážet světlo, čímž umocňují intenzitu osvětlení. Člověk tak snadno získá pocit, že je v místnosti více světla.

Pokud ale máte v místnosti velká okna, je vhodné si dobře zvážit, jaký odstín bílé zvolíte. Pokud byste sáhli po zářivé bílé, může prostor působit přesvětleně, což není příjemné lidskému oku. Bílá také může působit chladně, sterilně, až depresivně, pokud je jí mnoho. Jelikož je to barva, která odráží až 80 procent světla, může na velké ploše také oslňovat a unavovat oči.

Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Celý svět zasáhla zpráva o rakovině princezny Kate. Její mladší bratr James zveřejnil dojemný vzkaz a...

Styl

Umělá inteligence už vylepšuje i chuť piva nebo čokolády

Tech

Peugeot získal podeváté v historii ocenění za design, tentokrát s novým SUV fastbackem 3008