Laminátová podlaha. Jaké jsou její výhody a nevýhody a jak o ni správně pečovat?

 Dům 
25. března 2019 11:38 / Marie Popelková
  0
📷
5 fotografií v galerii
Laminátové podlahy jsou hodně oblíbené Shutterstock
Neexistuje snad žádná podlahová krytina, která by byla ideální. Každý volí podle svých finančních možností, vkusu a preferencí. Hodně v oblibě je například laminátová podlaha. Lidé u ní oceňují příznivou cenu i výběr z mnoha dekorů. Má ale i své stinné stránky.

Laminátové podlahy jsou vhodné do namáhaných interiérů. Jsou to plovoucí podlahy s podobnou třívrstvou konstrukcí jako dřevěné velkoplošné parkety, liší se ale jejich vrchní nášlapná vrstva. Může jí být fólie nebo několik vrstev papíru se vzorem naneseným barvotiskem a napuštěným speciální pryskyřicí. Nosná vrstva je tvořena kvalitní lisovanou MDF deskou z dřevního prachu a pilin. Lepení se doporučuje ve dvou případech – pokud se laminátová podlaha instaluje na podlahové topení nebo pokud ji čeká opravdu namáhavý provoz.

Výhody laminátových podlah

Laminátové podlahy nabízejí spoustu kladů. Velký výběr dekorů a vzorů je jedním z nich. Od tradičních až po exotické dřeviny, svůj oblíbený typ najde opravdu každý.

Díky zámkovému mechanismu se nemusejí lepit. Pokládají se plovoucím způsobem na rovný, suchý a pevný podklad. Bez obav je můžete položit na podlahové topení.

Instalace laminátových podlah není náročná, díky zámkovému mechanismu ji zvládne i průměrně šikovný domácí kutil. Laminátové podlahy jsou vysoce odolné, dokonce i vůči poškrábání. Pokud doma dámy rády chodí na jehlových podpatcích, laminátové podlahy je bez obtíží a bez poškození snesou.

Jsou stálobarevné, nemění svůj odstín působením slunečních paprsků. Snadno se udržují a jsou vhodné pro alergiky. Při jejich čištění je pouze zametete nebo vysajete a následně setřete vlhkým hadrem nebo mopem. Nemusíte je voskovat nebo olejovat.

Nevýhody laminátových podlah

I laminátové podlahy mají také negativa. Slabinou je například nemožnost renovace opotřebovaných ploch. Jediný způsob, jakým můžete podlahu opravit, je vyměnit celý poničený dílec.

Laminátové podlahové krytiny mají také omezené zvukově izolační vlastnosti a jejich povrch je relativně studený, drsný a tvrdý (tyto neduhy lze částečně eliminovat speciální podložkou, která se umisťuje pod podlahu).

Opravdu opatrní musíte být na nadměrnou vlhkost. Pokud podlahu polijete, co nejdříve ji setřete. Při dlouhodobém působení vody nebo jiné tekutiny hrozí dokonce nabobtnání jednotlivých lamel. Pokud byste chtěli laminátovou podlahu do kuchyně či koupelny, volte specialně upravené dílce s voděodolným jádrem a zámkem.

Jak laminátovou podlahu čistit

Denní čištění by mělo u laminátových podlah probíhat suchou cestou. K základní údržbě laminátové podlahy proto používejte smeták a vysavač. Pokud už není možné odstranit ulpívající nečistoty z povrchu jinak, je vhodné ji umýt mopem a speciálními přípravky. K vysávání nepoužívejte v žádné případě vysavače bez nástavce.

V případě potřeby vytřete podlahu mírně vlhkým hadrem V žádném případě však na ni nevylévejte větší množství vody! Při umývání dbejte na to, aby bylo čištění prováděno v podélném směru podlahových lamel.

Nevhodné čistící prostředky

Během pravidelné péče a údržby nepoužívejte na laminátové podlahy následující prostředky, které by mohly krytinu poničit či poškodit:

  • vosky
  • bělidla
  • silná rozpouštědla
  • drsné lešticí prostředky, které mohou poškodit povrch krytiny

Poud chcete, aby podlaha vypadala stále jako nová po dlouhou dobu, je dobré dodržovat určité zásady. Nikdy například na laminátovou podlahu nepoužívejte parní čištění. Laminátovou podlahu také nikdy nevoskujte, nelakujte ani nebruste. Při rozlití tekutinu okamžitě setřete. O tom, že s podlahou je dobré také sladit výběr dveří, jsme psali zde.

Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Celý svět zasáhla zpráva o rakovině princezny Kate. Její mladší bratr James zveřejnil dojemný vzkaz a...

Styl

Umělá inteligence už vylepšuje i chuť piva nebo čokolády

Tech

Peugeot získal podeváté v historii ocenění za design, tentokrát s novým SUV fastbackem 3008