Výběr dveří je dobré sladit s podlahou. Harmonický vzhled za to rozhodně stojí

 Dům 
03. ledna 2019 10:07 / Marie Popelková
  0
📷
4 fotografie v galerii
Dveře by měly ladit s podlahou Depositphotos
Vybavení bytu by mělo k sobě příjemně ladit a platí to i o kombinaci materiálů podlahy a dveří. Neexistují sice žádná striktní pravidla a výběr je tak hlavně o osobním vkusu. Přesto existují doporučení, díky kterým bude váš interiér působit harmonicky.

Jsou totiž kombinace, které k sobě ladí více než některé jiné. Důležité je ale vždy vybírat podle toho, aby vám bylo v bytě příjemně. Bytoví designeři ale nedoporučují kombinovat v interiéru více než dva druhy a odstíny dřeva. Jinak může místnost působit značně neharmonicky.

Pozor na rozdílnou texturu

Pokud kombinujete různé typy dřeva, je dobré zvolit spíše kontrastní odstíny a vyvarovat se kombinace materiálů s výrazně rozdílnou texturou. Dvě různé výraznější textury dřeva je totiž problematické sladit už vzájemně. Doladit pak k této kombinaci ještě nábytek a další dřevěné zařízení interiéru bývá pak opravdu velmi komplikované. Pokud můžete, této kombinaci se tedy raději vyhněte.

Kombinace různých výrazných textur dřeva působí totiž v interiéru velmi neharmonicky. Pokud plánujete dřevěný nábytek, volte raději podlahu i dveře s co nejneutrálnější texturou, například javor, buk nebo olše, abyste pak měli volnější ruku při výběru nábytku a doplňků. Případně vyberte podlahu i dveře ze stejného materiálu.

Kombinace odstínů

Pokud se nerozhodnete úplně sjednotit materiál podlahy a dveří, můžete libovolně kombinovat odstíny. Buďte ale obezřetní při kombinaci teplých a studených odstínů, protože tato kombinace působí často neharmonicky. Znovu se ale nebojte kontrastů. Kontrastní barevné kombinace dokáží interiér opticky výrazně proměnit. O podlahových materiálech jsme více psali zde.

Optická kouzla

V případě, že jsou dveře světlejší než podlaha, opticky to vytvoří dojem, že dveře jsou větší a celý interiér je prostornější. Takovou volbou by mohla být kombinace tmavší bukové, dubové nebo ořechové podlahy se zárubněmi a dveřmi ze světlejšího javoru, který má navíc jemnou texturu dřeva.

Naopak, v prostorném bytě podpoříte zdání vzdušnosti interiéru použitím tmavších dveří v kontrastu se světlou podlahou. Tmavší odstín zárubní a dveří navíc působí luxusnějším dojmem. Takovou kombinací by mohla být například volba podlahy z břízy, javoru či jasanu v kombinaci se zárubněmi a dveřmi z tmavého dubu, ořechu či wenge.

Dřevo může změnit barvu

Pozor, pokud máte podlahu a zárubně ze dřeva a dveře mají povrch z dýhy, počítejte s tím, že oba tyto materiály časem na vzduchu a světle můžou změnit barvu o jeden až dva odstíny. Proto v tomto případě volte raději kombinaci podlahy a dveří v kontrastních barvách, protože snaha o dosažení stejného odstínu by se ve finále nemusela shodovat s vaší představou. Výrazný barevný kontrast podlahy a dveří působí mnohem lepším dojmem než nepovedená snaha o dosažení stejného odstínu.

Reklama
Nejčtenější články
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Celý svět zasáhla zpráva o rakovině princezny Kate. Její mladší bratr James zveřejnil dojemný vzkaz a...

Styl

Umělá inteligence už vylepšuje i chuť piva nebo čokolády

Tech

Peugeot získal podeváté v historii ocenění za design, tentokrát s novým SUV fastbackem 3008