Málo světla rostlinám nevadí. Musíte jen vědět, které vybrat

 Dům 
19. dubna 2019 13:37 / Kateřina Kofroňová
  0
📷
7 fotografií v galerii
Květiny jsou v bytě velmi prospěšné Depositphotos
Chtěli byste mít doma pokojové květiny, ale nemáte v bytě dostatek světla? Máte pocit, že je nemáte kam dát, protože bez slunce nic neroste? To je bohužel největší mýtus a častá výmluva. Existují totiž druhy rostlin, kterým nedostatek světla nevadí a spokojí se i s minimem slunečního svitu.

Květiny mají v našich domovech minimálně dvě velmi prospěšné funkce. Většinou si je pořizujeme především kvůli estetickému dojmu a navození příjemné atmosféry. Květiny totiž prokazatelně působí uklidňujícím dojmem.

A nejen to! Je dokázáno, že květiny v domově vytváří správné mikroklima a čistí vzduch. Zachytávají totiž prach a nečistoty a zvyšují vzdušnou vlhkost, čímž zlepšují kvalitu prostředí domova. Květiny v bytě nebo domě tedy vyloženě prospívají zdraví člověka. Přispívají ke snižování častých bolestí hlavy a zajistí lepší dýchání.

Představíme vám nyní pár rostlin, které snesou i větší vzdálenost od okna a dají se pěstovat třeba i na toaletě nebo v koupelně, kde často bývá jen jedno malé okno.

Filodendron

Krásná popínavá rostlina, která vytváří převis a hodí se tudíž do závěsných nádob. Snáší i nižší vzdušnou vlhkost a snadno se množí řízky. Má tmavě zelené srdčité listy a je nenáročná na pěstování. Rostlině prospívá rosení a v době vegetace přihnojování každých 14 dní standardním tekutým hnojivem. Jak si vyrobit vlastní hnojivo, se dočtete v tomto článku.

Lopatkovec

Rostlina, která pochází z Kolumbie, kde roste v keřích ve stínech stromů. Jedná se o nenáročnou a dlouhověkou rostlinu, která dobře snáší i suchý vzduch a výpadky v zálivce. Jejími bílými květy (toulci) se můžete těšit dlouhodobě, kvete totiž od března do září. Vyžaduje však časté rosení listů.

Aglaonema

Tato pokojová rostlina má kopinaté listy s výraznou kresbou připomínající stříbrné pruhy nebo skvrny. V létě kvete podobně jako lopatkovec bílými nebo žlutými květy, ze kterých se mohou stát po odkvetení červené bobule. Ty jsou ovšem prudce jedovaté, proto se rostlina nedoporučuje do bytu s dětmi. Aglaonema je nenáročná rostlina, která ovšem nemá ráda průvan.

Tenura (Tchýnin jazyk)

Poslední dobou opět populární pokojová květina, která se pěstuje hlavně pro své dlouhé masité listy, které rostou vzpřímeně a mohou dorůstat až do délky jednoho metru. Mají tmavě zelenou barvu se světle zelenými pruhy a mohou být i žlutě olemované. Při dobré péči se v létě dočkáte i květu. Říká se o ní, že je prakticky nezničitelná. Celá rostlina je ovšem jedovatá.

Žumen

Popínavá rostlina s ostře zubatými listy, která se rychle a bujně rozrůstá. Hodí se do závěsných nádob nebo na pokrytí mřížových koster. Svými listy se velice podobá břečťanu, který lze rovněž pěstovat jako pokojovou rostlinu.

Zámijovec

Když už je řeč o odolných pokojových rostlinách, nesmíme zapomenout na zámijovec, který je nejen odolný, ale překrásný a dorůstá obřích rozměrů. Stvoly s listy mohou mít i jeden metr. Má lesklé smaragdově zelené tuhé listy ve vřetenech. Hodí se i pro pěstitele začátečníky, protože snáší dobře občasné přelití či přeschnutí substrátu. Ideální je rostlinu každé jaro přesadit.

Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Celý svět zasáhla zpráva o rakovině princezny Kate. Její mladší bratr James zveřejnil dojemný vzkaz a...

Styl

Umělá inteligence už vylepšuje i chuť piva nebo čokolády

Dům a zahrada

Vodní kámen zlikviduje konvici, myčku i pračku. Zatočte s ním některou z osvědčených metod