Chcete mít krásné zdravé rostliny? Vyrobte si domácí postřik a hnojivo

 Zahrada 
11. dubna 2019 14:33 / Monika Thomsonová
  0
📷
7 fotografií v galerii
S přírodním hnojivem docílíte vynikajících výsledků Shutterstock
Chcete-li mít nádherné a zdravé rostliny a rekordní úrodu zeleniny, je hnojivo nutností. Pokud ale nechcte sahat po chemii, existuje několik domácích prostředků, které vám pomohou. Přinášíme vám několik tipů, jak ekologicky a levně hnojit.

Při užití přírodních hnojiv ušetříte nejen peníze, ale i přírodu. Alternativní způsoby hnojení nejenže podpoří úrodu, ale pomohou i s bioodpadem. Výsledkem budou bohaté záhony plodin, ale i krásných rostlin.

Na muškáty použijte droždí

Muškáty patří k nejoblíbenějším květinám v truhlících a květináčích a na výživu jsou celkem náročné. Pravidelné hnojení prostě vyžadují. Kvetení muškátů podpoříte, přihnojíte-li je drožďovou zálivkou.

Jak na to?

Jednoduše rozdrobte do 1 litru vody kostku droždí a nechte to 14 dní kvasit. Poté přilijte 3 litry vody a roztok použijte při zálivce. Tímto hnojivem můžete zalévat nejen muškáty, ale  i ostatní truhlíkové rostliny.

Na pokojové rostliny banánové slupky 

Banány jsou kapitola sama pro sebe. Banánové slupky jsou bohaté na minerály a díky tomu rostlinám prospívají. Obsahují fosfor, vápník a draslík, který podporuje vitalitu rostlin a pomáhá zvyšovat jejich odolnost vůči škůdcům a chorobám. Škoda tyhle vlastnosti nevyužít, zvlášť když je to tak jednoduché. 

Jak na to?

Slupku od banánu dejte do velké sklenice, zalijte vodou a nechte 1-2 dny louhovat. Pro lepší výsledek můžete nádobu uzavřít. Vodu potom použijte na zalévání pokojových rostlin.

Na zahradě můžete banánové slupky také využít. Nasekejte je na malé kousky a zahrabejte přímo do země k rostlinám.

Zbavte se odpadu

Jednoduchým způsobem, jak přírodně hnojit záhony je použití biologického odpadu..

Popel

Pokud doma či na zahradě topíte dřevem, můžete ho na záhony přidat přímo nebo v kompostu. Popel poslouží jako zásadité hnojivo s velkým množstvím fosforu, hořčíku, vápníku a draslíku. 

Kompost

Do kompostu přidávejte vše, co vyroste na zahrádce, ale nehodí se ke konzumaci. To znamená veškerou nať od zeleniny, stonky, spadané listí ze stromů a také rostlinné zbytky jako slupky od brambor a jiné zeleniny, lusky, ale i bioodpad z kuchyně jako skořápky od vajec nebo kosti. Využijte vše přírodního původu, co se nedá sníst a vaše zahrádka vám poděkuje.

Udělejte si domácí extrakt 

Je vám proti mysli hnojit zeleninu chemickými prostředky? Udělejte si domácí hnojivo z kopřivy a tymiánu.

Jak na to?

  • Vezmeme usušený tymián a sušené listy kopřiv.
  • Vydrolíme asi dvě hrsti lístečků z tymiánu a dáme do skleněné nádoby.
  • Přidáme  zhruba stejně kopřivy.
  • Směs zalijeme asi jedním litrem 40% lihu.
  • Zamícháme a necháme 24 hodin louhovat.
  • Poté přefiltrujeme přes plátno do nekovové nádoby. 

Extrakt je tak připravený k aplikaci. Dávkujte 5ml na jeden litr vody. Zamíchat, protřepat a můžeme zalévat. Zálivku aplikujeme 2x-3x od klíčení rostlin do období, kdy mají rostliny alespoň 5 listů. Výsledkem bude lepší kořenový systém a větší počet listů. Výhodou lihového extraktu je jeho životnost. Vydrží vám dlouhé měsíce. Uchovávejte ho v suchu, chladnu a temnu. (Dále čtěte: Nekvete vám orchidej? Stačí dvě ingredience a bude obsypaná květy).

Reklama
Nejčtenější články
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Valentýn ve velkém stylu?! V odstínech růžové jej slavila A.n.d.u.l.a, Sharlota a Angie Mangombe

Styl

Jak nosit pánské kotníkové boty?

Tech

České zbrojovky jedou naplno, nyní získaly technologii systému automatického granátometu MK 47