Zásady pro efektivní umývání nádobí

 Dům 
07. května 2019 15:04 / Marie Popelková
  0
📷
5 fotografií v galerii
Usnadněte si umývání nádobí bez myčky Shutterstock
Pokud si doma neužíváte luxusu myčky na nádobí, víte, jak rychle se vám ve dřezu nádobí naskládá. I když máte svůj vlastní systém, jak pokořit věž z talířků a hrnků od kávy, umývání nádobí v ruce vyžaduje čas a energii, a i potom si stejně říkáte, zda je vaše nádobí opravdu čisté.

Naštěstí ale život bez myčky nemusí být skličující ani plný bakterií. Zde je několik tipů k tomu, abyste se ujistili, že je nádobí skutečně čisté, i když jej umyjete ručně.

Horká voda k dezinfekci nestačí

První krok k efektivnímu čištění je odstranění zbytků jídel a mastnoty. V této fázi je klíčová horká voda, ale mějte na paměti, že není určená k tomu, abyste nádobí vydezinfikovali. Teplota potřebná k usmrcení bakterií je vyšší, než jakou by zvládla vaše pokožka, a často vám natolik horká voda z kohoutku neteče.

Vždy začněte s čistějšími kusy

Při umývání nádobí záleží na pořadí. Abyste zabránili šíření bakterií a částeček jídla, nechte si ty nejšpinavější kousky na konec. Začněte s nádobím, které je méně špinavé, jako jsou sklenice a hrnečky, potom se přesuňte k miskám a talířům a na konec se pusťte do hrnců a pánví.

Když je to možné, nechte nádobí okapat

Způsob, jakým nádobí sušíte, také přispívá k jeho čistotě. Raději než používat utěrku, která může být potenciálně plná bakterií, nechte nádobí okapat. Nejenže zabráníte zbytečnému šíření bakterií, ale také to zabere méně času než utírání každého kousku zvlášť. Pokud spěcháte, vemte si čistou utěrku a vyměňte ji za novou, když si všimnete, že je mokrá.

Pravidelně dezinfikujte a měňte houbičku

Asi jste už slyšeli o tom, že houbičky na nádobí se jen hemží bakteriemi. Abyste nerozsévali bakterie po nádobí, které se snažíte vyčistit, dbejte, abyste ji pravidelně dezinfikovali. Můžete k tomu použít ocet nebo bělidlo. Buď houbičku na pět minut ponoříte do octa nebo do vody, do které přidáte trochu bělidla. I tak byste měli houbičku čas od času měnit, protože ani jedna z dezinfekčních metod není stoprocentně účinná. Jestli je umývání nádobí vaše nejméně oblíbená domácí práce, máme několik tipů i pro vás.

Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Celý svět zasáhla zpráva o rakovině princezny Kate. Její mladší bratr James zveřejnil dojemný vzkaz a...

Styl

Televize je stále oblíbené médium, v průměru před "bednou" prosedíme až 4 hodiny denně

Dům a zahrada

Vodní kámen zlikviduje konvici, myčku i pračku. Zatočte s ním některou z osvědčených metod